Home » National » Consiliul Fiscal prevede un deficit mult mai mare decât estimarea Guvernului

Consiliul Fiscal prevede un deficit mult mai mare decât estimarea Guvernului

Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Se pare că proverbul românesc se potrivește în cazul Guvernului, a cărui socoteală  nu pare a fi cea mai corectă. Consiliul fiscal estimează că deficitul bugetar va ajunge la 7% din PIB, mult mai mare decât estimarea de 5,84% a Guvernului, precizând că măsurile de ajustare bugetară nu sunt suficient de credibile.

„Pe baza unei abordări prudente a veniturilor și cheltuielilor bugetare, CF apreciază construcția bugetară pentru anul 2022 drept compatibilă cu un deficit cash în jurul valorii de 7% din PIB (echivalent cu 7,5% din PIB conform metodologiei europene). Această situație ridică mari semne de întrebare privind consolidarea bugetară, potrivit construcției bugetare inițiale. Deși, proiectul de buget țintește un deficit cash de 5,84% din PIB, CF apreciază că nu sunt suficiente măsuri credibile de ajustare bugetară care să conducă la atingerea acestei ținte. CF apreciază că nu este prudentă includerea ex-ante în proiecțiile de venituri a unor sume suplimentare având drept sursă creșterea eficienței colectării/reducerea evaziunii fiscale și, prin urmare, nu le poate considera în acest moment. La aceasta se adaugă golul de venituri la nivelul veniturilor din accize și necesarul de alocări suplimentare la nivelul cheltuielilor cu dobânzile și al celor cu asistența socială identificate de CF”, arată Consiliul Fiscal în opinia privind Legea bugetului de stat pe anul 2022.

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat, luni, după adoptarea bugetului, că deficitul bugetar cash va fi de 5,84% din PIB, în termenii agreați cu Comisia Europeană în procedura de deficit excesiv. Deficitul bugetar ESA va fi de 6,24% din PIB. Deficitul structural va fi de 5,71% din PIB.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: