Home » Local » Asistații social renunță la venitul minim și se angajează! Primarii îi îndeamnă să muncească

Asistații social renunță la venitul minim și se angajează! Primarii îi îndeamnă să muncească

de Dănuț CIOBANU 

Primarii vasluieni conving tot mai mulți beneficiari de venit minim garantat să renunțe la ajutorul social și să se angajeze. Pe lângă un venit lunar mult mai bun, asistații social au vechime în muncă și cotizează la bugetul de sănătate și pensii. În acest fel, în unele comune numărul dosarelor de asistență socială a fost redus semnificativ, fenomen care se reflectă direct și în colectarea taxelor și impozitelor la bugetul local.

Petrică Simiuc, primarul comunei Todirești, a spus că a dialogat constant cu beneficiarii Legii 416/2001 și a reușit să le ofere informații în vederea găsirii unui loc de muncă, precum și pentru urmarea unor cursuri de calificare profesională. Astfel, din comuna Todirești, o parte din asistații social s-au angajat în Vaslui, Roman (județul Neamț) sau în Iași.

„Oamenii au înțeles că trebuie să muncim, să aibă o asigurare de sănătate, să avem stabilitate în familie, un venit mult mai bun față de acești bani de la ajutorul social de 200-300 lei/lună. Nu putem funcționa normal cu acești bani din asistența socială. Este un lucru benefic pentru noi toți. Având un program normal de viață și un venit stabil ne permitem să achităm o parte din taxele și impozitele locale, chiar dacă acestea nu au fost actualizate în ultimii ani decât cu indicii de inflație. Angajarea acestor persoane se reflectă și în încasarea acestor taxe locale”, a spus Petrică Simiuc.

Potrivit datelor transmise de UAT-uri către Inspecție Socială Vaslui, pentru primele 7 luni ale anului 2021 membrii familiilor beneficiare de ajutor social au prestat 2.898.681 de ore de muncă în folosul comunităţii. Județul Vaslui avea la sfârșitul lunii noiembrie 2021 un număr de 7.310 beneficiari de ajutor social.

Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat prevede acordarea ajutorului social familiilor şi persoanelor singure cu venituri mici sau fără venituri, în situaţiile şi pe perioadele în care aceştia nu pot să îşi asigure, prin propriile eforturi, condiţiile minime de trai.

Pentru sumele acordate ca venit minim garantat, una dintre persoanele majore, apte de muncă, din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

În cursul acestui an, s-a desfășurat în județul Vaslui o campanie de verificare a dosarelor de ajutor social. Cele mai multe măsuri impuse UAT-urilor vizează anexarea documentelor care lipsesc sau, după caz, nu sunt actualizate potrivit legii (acte stare cuvilă, adeverință ANAF, cupon pensie, adeverință școlară, certificat medical, certificat persoană cu handicap etc.); efectuarea anchetei sociale; îndeplinirea condițiilor de formă privind stabilirea și plata beneficiului de asistență socială (semnătură funcționari, aprobări ale conducerii entității, viză compartiment juridic etc.).

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: