Home » National » Autoritățile nu au normele necesare pentru a putea aplica sancțiuni oamenilor care intră în țară fără acel formular de localizare a pasagerilor

Autoritățile nu au normele necesare pentru a putea aplica sancțiuni oamenilor care intră în țară fără acel formular de localizare a pasagerilor

Avem reguli, dar nu putem sancționa nerespectare acestora. Formularul de localizare a pasagerilor a intrat în vigoare de la data de 20 decembrie. Cetățenii care intră în țară și nu prezintă acest documente mai primesc o șansă și, astfel, sunt nevoiți să completeze formularul în următoarele 24 de ore.  În caz contrar, lipsa lui poate atrage amenzi de până la 3.000 de lei. Cu toate acestea, autoritățile nu au încă norme de aplicare a legii.

Astfel, lipsa PLF-ului nu poate atrage momentan după sine amenzi. Conform acelorași surse, joi va fi o ședință a Consiliului Național pentru Situații de Urgență care ar urma să repare acest aspect, autoritățile fiind în imposibilitatea de a aplica amenzi în acest moment.

Formularul de localizare a pasagerilor poate fi accesat pe platforma plf.gov.ro. Documentul poate fi completat cu 24 de ore înainte de intrarea în ţară, dar nu mai târziu de 24 de ore după sosirea în România.

Formularul de localizare este deja implementat în 18 state din Uniunea Europeană. Persoanele care refuză să completeze acest formular vor primi amenzi între 2.000 şi 3.000 de lei.

 

Cum se completează formularul PLF

1. Vă autentificaţi pe baza unei adrese de e-mail şi apăsaţi butonul Autentificare. Dacă este valid, veţi fi informat că s-a trimis un link. Verificaţi e-mailul, accesaţi link-ul primit şi veţi fi redirecţionat în aplicaţia de completare a formularului.

2. Accesaţi butonul verde Formular nou, din dreapta-sus a ecranului. Apoi, selectaţi opţiunea CNP dacă deţineţi o carte de identitate din România sau opţiunea Paşaport / Act de identitate dacă prezentaţi alt document la trecerea frontierei.

3. Completaţi câmpurile obligatorii ale formularului cu numele şi prenumele, ţara de unde aţi plecat, data plecării şi punctul de trecere a frontierei. Introduceţi şi adresa de destinaţie.

4. Este necesară completarea numărului de telefon la care puteţi fi contactat pe perioada şederii în România.

5. Selectaţi modul de călătorie (autoturism, tren, autocar, avion sau vapor) şi introduceţi toate datele necesare în funcţie de mijlocul de transport. Aceste informaţii le regăsiţi pe biletele de călătorie.

6. Indicaţi o persoană de contact în caz de urgenţă.

7. Adăugaţi ţările vizitate anterior, inclusiv cele tranzitate pe timpul călătoriei.

8. Dacă este cazul, adăugaţi datele minorilor care vă însoţesc.

9. Bifaţi că sunteţi de acord cu prelucrarea datelor personale de către autorităţile competente şi că aţi luat la cunoştinţă prevederile legislaţiei în vigoare.

10. Apăsaţi butonul verde Salvează, iar aplicaţia va genera formularul digital de intrare în România.

Din meniul Listă formulare puteţi vizualiza toate formularele pe care le-aţi completat pentru intrarea în ţara noastră în ultimele 15 zile.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*