Home » Business » Eșec total în atragerea fondurilor europene! Multă vorbărie, zero plus valoare

Eșec total în atragerea fondurilor europene! Multă vorbărie, zero plus valoare

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că absobția fondurilor nerambursabile europene continuă să fie foarte mică la nivel local și național, în timp ce guvernanții discută foarte mult despre acest subiect cu priză la public.

„Din toate fondurile care au fost planificate s-au consumat peste 50%. Nu au rămas decât cu vorbe”, a spus Copacinschi.

Mai mult, pe termen mediu și lung problema legată de accesarea fondurilor europene are șanse foarte mici să se redreseze. Multe proiecte lansate de peste un an sunt încă în așteptare, iar fără finanțare antreprenorii își pierd interesul pentru astfel de surse fiannciare.

Nimeni nu dă banii, nimeni nu finanțează proiectele și timpul trece. Nu este o strategie de a orienta fondurile europene către mediul privat. Mediul privat nu are o bază să își poată pregăti un proiect de accesare a banilor europeni. Din ce în ce mai mult scade baza de consultare și interesul celor care vor să atragă fonduri europene”, a mai spus Ovidiu Copacinschi.

Uniunea Europeană a decis să înființeze un instrument financiar temporar, în valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual, pentru perioada 2021 -2027. Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face față provocărilor generate de criza Covid19 și consecințele sale economice. În total, România primește 14,248 miliarde sub formă de grant și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuri pentru un total de 29,2 miliarde euro.

 (Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*