Home » Administratie » Fără bani! Vasluienii din comunitățile rurale își achită cu mare greutate impozitele locale

Fără bani! Vasluienii din comunitățile rurale își achită cu mare greutate impozitele locale

de Dănuț CIOBANU 

Colectarea taxelor și impozitelor locale în UAT-urile județului Vaslui este încă destul de slabă. Principala cauză pentru care cetățenii nu își achită dările la bugetul local este lipsa de resurse financiare. Cu toate acestea, primarii încearcă prin diferite metode să convingă cetățenii să își plătească aceste obligații fiscale, pentru ca astfel să contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

Sima Hristache, primarul comunei Cozmești, a precizat că autoritățile locale au încercat de fiecare dată, pe cât posibil, să mențină taxele locale nemodificate. În acest context, pentru anul viitor, Consiliul Local Cozmești a decis ca impozitele locale aferente anului 2022 să fie menținute la același nivel din acest an.

„La colectarea texelor și impozitelor locale nu stăm așa de bine. Noi încercăm prin orice mijloace să îi convingem pe cetățenii din comună, pentru că și așa nu este o sumă extraordinar de mare. În comuna noastră suntem în jur de 2.400 de locuitori și peste 1.000 de gospodării. Oamenii sunt mai nevoiași, trebuie să spunem acest lucru. Chiar unii mai fac naveta la Vaslui, dar sunt foarte puțini, dar încearcă să se achite de aceste lucruri, care până la urmă este de datoria fiecăruia să le plătească. O administrație locală nu poate funcționa fără să fie achitate aceste dări”, a spus Sima Hristache.

De altfel, scumpirile în lanț la combustibil, gaze naturale, energie electrică și alte servicii publice îi pun pe primarii vasluieni într-o situație extrem de dificilă. Chiar dacă în unele cazuri taxele și impozitele locale ar trebui majorate, edilii au decis să nu ajusteze obligațiile financiare la visteriile locale. Primarii au în față două situații care trebuie gestionate cu mare atenție: dacă cresc taxele și impozitele locale cetățenii dau mai mulți bani, iar dacă nu le majorează bugetele locale vor avea resurse financiare mai puține.

Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni, a spus că a avut ședință de Consiliul Local în data de 6 decembrie 2021, în care s-a dezbătut proiectul de hotărâre privind creșterea taxelor și impozitelor locale.

„Am analizat acest proiect cu consilierii locali și am ajuns la concluzia că taxele și impozitele locale vor rămâne la nivelul anului 2021. În situația în care avem peste tot un val de scumpiri, la materiale de construcții, combustibil sau energie electrică, am decis ca nivelul impozitelor să rămână pe loc, pentru a da o speranță cetățenilor. Cu acești bani economisiți, ei vor putea să își achite alte nevoi pe care le au în urma scumpirilor”, a precizat Vasile Țabără.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*