Home » Local » O parte din tinerii plecați la muncă în străinătate se întorc în satele de pe Valea Prutului

O parte din tinerii plecați la muncă în străinătate se întorc în satele de pe Valea Prutului

Comuna Berezeni are peste 200 de locuitori tineri și mai în vârstă, care sunt plecați la muncă în țările Uniunii Europene. În ultimul timp, o parte din aceste persoane au început să se reîntoarcă acasă, unde au construite locuințe moderne și s-au apucat de mici afaceri în domenii cum ar fi legumicultura, creșterea animalelor, pomicultură sau viticultură. Toader Dima, primarul comunei Berezeni, a spus că este foarte bucuros că oamenii au început să se stabilească în comună și speră ca tot mai mulți din cei plecați să revină la casele lor.

„Cei plecați la muncă în străinătate au început să vină acasă nu numai la Berezeni, ci în toate satele de pe Lunca Prutului. Sunt construcții noi care se fac. Eu am discutat cu oamenii din comuna noastră și din alte comune și am constatat că o parte din cei plecați, care au vârsta între 45 – 50 de ani, revin la locurile natale. Mă bucur pentru că sunt oameni gospodari și ce au învățat afară au început să aplice aici. Pe lângă bani, aveau nevoie și de experiență într-un anumit domeniu în care au lucrat”, a spus Toader Dima.

Spre exemplu, mulți ingineri care au lucrat în străinătate dar și în țară își înființează mici ferme de creștere a animalelor. Este vorba despre bovine, ovine, porcine, activitate care ajută foarte mult comunitățile locale.

„Oamenii se bucură de investițiile pe care le-au făcut autoritățile locale. Noi am asfaltat în această toamnă 7,5 kilometri împreună cu Consiliul Județean Vaslui între localitățile Berezeni și Rînceni. Avem de a face cu o reînnoire în toate satele din zonă. Împreună cu cei veniți de afară vom schimba fața comunei. Oamenii s-au întors acasă pentru că le era dor de rude, copii și de locurile natale”, a mai spus Toader Dima.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: