Home » National » Conform unui studiu, diferența de putere dintre varianta Omicron și Delta este datorată vaccinării și imunității de la trecerea prin boală

Conform unui studiu, diferența de putere dintre varianta Omicron și Delta este datorată vaccinării și imunității de la trecerea prin boală

Specialiștii vin cu vești bune! Nu ar trebuie să ne temem atât de tare de varianta Omicron. Un studiu al cercetătorilor de la Imperial College London, citat de Business Insider, indică o scădere mai puțin semnficativă a severității variantei Omicron, cu o frecvență de apariție a cazurilor grave cu doar 11% mai mică decât în cazul Delta. Acest rezultat a apărut după ce cercetătorii au aplicat corecții de vârstă, vaccinare, trecere prin boală și comorbidități.

Conform acestui studiu, Omicron pare că s-a răspândit deocamdată mai mult între tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani, ceea ce ar putea explica simptomele mai blânde decât variantele anterioare. De asemenea, Omicron este de la două până la patru ori mai probabil să infecteze persoanele vaccinate decât varianta Delta, dar aceste vaccinuri ar trebui să protejeze în continuare împotriva formelor severe. În cazul celor care au trecut deja prin boală, riscul de reinfectare cu varianta Omicron este de 5,4 ori mai mare decât pentru tulpina Delta, dar și aceasta ar trebui să ofere o protecție împotriva formelor severe.

„Cred că adevăratul motiv pentru care primele rapoarte conform cărora Omicron nu este la fel de sever au mai multă legătură cu faptul că sunt infectate persoane care fie s-au vaccinat fie s-au îmbolnăvit înainte. Cred că este o prostie să spunem că virusul ar fi evoluat către o formă mai puțin periculoasă”, a comentat Vaughn Cooper, directorul Centrului pentru Biologie Evolutivă și Medicină din cadrul Universității din Pittsburgh, pentru Insider. 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*