Home » Local » 2022 vine cu o veste bună! În sfârșit, municipiul Vaslui va avea un punct de recoltare a sângelui

2022 vine cu o veste bună! În sfârșit, municipiul Vaslui va avea un punct de recoltare a sângelui

de Dănuț CIOBANU 

După mai mulți ani în care nu a fost găsit un spațiu adecvat pentru punctul de recoltare a sângelui din municipiul Vaslui, situația s-a schimbat. CL Vaslui a dat un spațiu în folosință gratuită către SJU Vaslui, pentru înființarea centrului de transfuzii. Spațiul este în zona Cartierului 13 Decembrie, la parterul blocului 413. Cum infrastructura și personalul calificat sunt asigurate, se așteaptă ca în cel mai scurt timp punctul de recoltare să fie operaționalizat. 

Consiliului Local (CL) Vaslui a aprobat o hotărâre privind darea în folosinţă gratuită a unui spaţiu situat în str. Ştefan cel Mare, bl. 413, Sc. B, parter, către Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui. Transferul s-a făcut în urma solicitării unității de sănătate, în vederea amenajării și funcționării unui punct de recoltare şi conservare a sângelui. În prezent, donarea benevolă de sânge se poate realiza în singurul Centru de Transfuzii din judeţul Vaslui, existent în municipiul Bârlad. Pentru folosinţa gratuită a spaţiului se va încheia un contract de comodat, între municipiul Vaslui în calitate de comodant şi SJU Vaslui în calitate de comodatar.

„Acest spațiu este pentru o activitate foarte importantă pentru municipiul Vaslui. De 4-5 ani se tot vorbește despre o locație pentru această activitate. În cel mai scurt timp, în funcție de autorizațiile necesare, acest centru de donare trebuie să fie pus în funcțiune. Cei din Vaslui și din zona arondată nu se vor mai deplasa la Bârlad, ci vor veni la acest centru  să doneze sânge pentru semenii noștri care au nevoie de acest lucru. Multă lume s-a plâns că trebuie să meargă la Bârlad să doneze sânge”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Ana Rinder, directorul SJU Vaslui, a precizat că municipalitatea a sprijinit în mod constant spitalul pentru dotarea cu echipamente medicale, înființarea unor laboratoare de testare, iar acest parteneriat continuă cu spațiul acordat pentru punctul de lucru pentru donarea de sânge.

„Noi am înființat un spațiu în ambulatoriu, dar acolo s-a făcut un centru de vaccinare. Spațiul pe care îl primim este generos și va avea sală de așteptare, cabinet de recoltare a sângelui, etc. Aparatura necesară este achiziționată cu ajutorul Consiliului Județean Vaslui și sperăm câ în perioada imediat următoare să operaționalizăm spațiul. Specialiștii se vor deplasa de două ori la Vaslui de la Centrul din Bârlad pentru a recolta sângele, care va fi prelucrat la Bârlad și va fi distribuit de acolo la spitale. Numărul donațiilor a scăzut semnificativ și este nevoie acută de sânge. Sperăm ca prin acest spațiu să asigurăm nevoia de sânge”, a explicat Ana Rinder.

Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad se confruntă cu o scădere drastică a donatorilor voluntari de sânge, riscând să ajungă într-un blocaj privind furnizarea de componente sanguine către spitale.

„Situația epideniologică actuală a accentuat nevoia de sânge, prin faptul că numărul celor ce donează sânge a scăzut la mai puțin de jumătate. Tocmai de aceea, vă așteptăm în număr cât mai mare pentru a combate umăr la umăr deficitul major de sânge cu care țara noastră se confruntă! Sunteți așteptați în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 7.30-11.30 la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad, din strada Mihail Kigălniceanu nr. 11, municipiul Bârlad. Pentru informații suplimentare, puteți suna la numărul de telefonn: 0335.414.490; 0774.667.087”, a spus Mihaela Vlada, directorul Direcției de Sănătate Publică Vaslui.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: