Home » Local » Prioritatea zero pentru anul 2022! Construcția Spitalului nr. 2 din municipiul Vaslui

Prioritatea zero pentru anul 2022! Construcția Spitalului nr. 2 din municipiul Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

Modernizarea Spitalului nr. 2 de pe strada Doctor Ghelerter din municipiul Vaslui va fi o prioritate pentru anul 2022. Deși la nivel național nu au fost identificate surse de finanțare, autoritățile județene au decis să realizeze proiectul din resurse proprii. Astfel, printr-o bugetare multianuală se vor face cele trei secții ale unității de sănătate. În anul 2014,  Consiliul Județean Vaslui și Consiliul Local Vaslui au încheiat un contract de asociere, în vederea modernizării spitalului. 

„Ne bazăm pe acel proiect susținut de Primăria Vaslui pentru construcția Spitalului nr. 2. Sperăm să obținem finanțare pentru această investiție. Mulțumim pentru sprijin autorităților locale”, a spus Ana Rinder, directorul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a transmis o adresă Companiei Naționale de Investiții (CNI), prin care a cerut includerea proiectului în Programul Național de Construcții. Prin adresa nr. 1889/2019, compania a comunicat CJ-ului că proiectul propus a fost luat în evidență în vederea includerii în lista sinteză. În condițiile în finanțarea proiectului nu s-a materializat, autoritățile județene vor apela la resurse proprii pentru realizarea investiției.

„E foarte complicat să construim, de exemplu, noi secțiii (clădiri și tot ce înseamnă aparatură, utilități) în Traian, adică acolo unde avem boli infecțioase psihiatrie, fără să ai niciun program național la care să te adresezi, să accesezi. Așa că am apelat și noi la împrumuturi și încercăm printr-o investiție multianuală să depășim aceste dificultăți și vom realiza și lucrul acesta”, spunea Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

În urmă cu mai mulți ani, autoritățile din județul Vaslui au inițiat proiectul privind construcția Spitalului Vechi. Astfel, în anul 2014 a fost încheiat un contract de asociere între CJ Vaslui și Consiliul Local Vaslui, în vederea modernizării spitalului. În ședință din luna iulie 2019 a CL Vaslui, a fost aprobat un act adițional la contractul de asociere dintre autoritățile locale și CJ Vaslui, pentru construirea unui spital municipal. Potrivit actului adițional, CJ Vaslui preia de la CL Vaslui documentația realizată, conform asocierii, în vederea implementării investiției.

Cele trei secții ale unității de sănătate se vor ridica pe terenul disponibil din curtea Spitalului nr. 2, de pe strada Doctor Ghelerter nr 2, care se întinde pe o suprafață de 20.936 metri pătrați. Valoarea totală a obiectivului de investiții este de 84.207.585 lei cu TVA, investiția urmând să fie eșalonată pe o perioadă de trei ani, iar durata de realizare a lucrărilor este de 36 de luni.

Prin proiect se va construi un spital nou cu 204 paturi în saloane (43 de saloane) și 18 paturi în sălile de tratament. Construcția spitalicească va avea o suprafață construită desfășurată de 11.532,83 metri pătrați și construcții anexe de 478,46 metri pătrați. De asemenea, proiectul prevede contrucția de drumuri, alei, parcări, iluminat incintă.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: