Home » Business » 2022 este decisiv pentru proiectul de apă și canal. Lucrări executate: Vaslui-83%, Bârlad-3,5%, Huși-83,7%, Negrești-95%

2022 este decisiv pentru proiectul de apă și canal. Lucrări executate: Vaslui-83%, Bârlad-3,5%, Huși-83,7%, Negrești-95%

de Dănuț CIOBANU 

Anul 2022 este decisiv pentru implementarea proiectului ”Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși, Negrești din județul Vaslui”. Lucrările de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare au fost fazate pe POIM 2014-2020. În prezent, stadiul fizic de realizare al investițiilor este următorul: Vaslui – 83%; Bârlad – 3.5%; Huși – 83,7% și Negrești – 95%. Valoarea totală a proiectului este de 355.927.933 lei, din care  cofinanțarea europeană este de 230.862.516 lei. 

Inițial, durata de desfășurare a proiectului de apă și canal din județul Vaslui era stabilită în perioada 1 aprilie 2015 – 30 iunie 2020. Ulterior, Ministerul Fondurilor Europene a obținut de la Bruxelles o prelungire a perioadei de implementare până la sfârșitul anului 2023. Beneficiarul proiectului este SC Aquavas Vaslui, operatorul județean de apă și canal.

La sfârșitul acestui an, gradul de implementare a contractelor de lucrări și servicii este următorul: „Rețele de apă și canalizare, stații de pompare, stații de pompare apă uzată în Vaslui: stadiu fizic 83% și stadiu financiar 59,20%; „Rețele de apă și canalizare, stații de pompare, stații de pompare apă uzată în Bârlad: stadiu fizic 3,5% și stadiu financiar 15%; „Rețele de apă și canalizare, stații de pompare, stații de pompare apă uzată în Huși și Negrești” Lot 1 Huși: stadiu fizic 83,7% și stadiu financiar 70,86%; „Rețele de apă și canalizare, stații de pompare, stații de pompare apă uzată în Huși și Negrești” Lot 2 Negrești: stadiu fizic 95% și stadiu financiar 72,03%.

În total, investițiile din municipiul Vaslui se ridică la suma de 74 milioane de lei fără TVA. În data de 18 aprilie 2019, au început lucrările în zonele Moara Greci, Viișoara, Rediu și Brodoc.

La nivelul municipiului Vaslui, lucrările constau în extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă pe o lungime de 65 kilometri și extinderea și reabilitarea sistemului de canalizare pe 72 kilometri. Pe lângă orașul Vaslui, lucrările la sistemul de apă și canal vizează și suburbiile Moara Greci, Viișoara, Rediu și Brodoc.

În municipiul Bârlad, pe secțiunea alimentare cu apă, investițiile vizează reabilitarea rețelelor de apă, extinderi ale rețelelor de apă potabilă și instalarea unor stații de pompare a apei potabile. Reabilitarea rețelelor de apă potabilă se va realiza pe o lungime de 9.017 metri.

La capitolul extindere rețele de apă potabilă, investițiile se vor realiza pe o lungime de 35.490 metri (35 kilometri). Practic, vor fi extinse rețele de apă pe majoritatea străzilor unde, în prezent, nu există instalații de alimentare.

La secțiunea canalizare, proiectul prevede mai multe investiții în zonele în care populația orașului nu beneficiază  de servicii de canalizare. Astfel, vor fi reabilitate colectoare de apă uzată pe o lungime de 9.854 metri și vor fi realizate extinderi ale rețelei de canalizare pe o lungime de 23.994 metri. De asemenea, vor fi montate cinci stații noi de pompare a apei uzate și vor fi instalate pe o lungime de 1.106 metri conducte pentru refulări care sunt branșate la stațiile de pompare a apei uzate.

În municipiul Huși, sistemul de alimentare cu apă potabilă va fi extins cu 15,9 kilometri de rețea de apă, 131 cămine de vane, 147 hidranți de incendiu, stație de pompare tip booster pentru asigurarea debitului și presiunii necesare de apă la consumatori etc.

În orașul Negrești și suburbia Parpanița sunt prevăzute extinderi ale sistemului de apă pe 34 de străzi și a sistemului de canalizare pe 38 de străzi.

Investițiile propuse sunt: constituirea zonei de protecție în jurul prizei de apă de la captarea Căzănești, reabilitare conductă de aducțiune pe o lungime de 1.536 metri, extindere rețelei de distribuție apă potabilă în Negrești pe o lungime de 12.467 metri, instalareau unei stații de pompare pe rețeaua de apă, dotarea stației de pompare Parpanița cu un generator și un debitmetru.

Pentru rețeaua de canalizare din Negrești și suburbia Parpanița au fost propuse următoarele investiții: extindere rețea de canalizare ape uzate menajere, cu conducte pe o lungime de 16.263 metri, conducte de refulare aferente stațiilor de pompare, pe o lungime de 3.950 metri, construcția a nouă stații noi de pompare a apelor uzate.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: