Home » Agricultura » Controale la fructele și legumele comercializate în piețele Vasluiului!

Controale la fructele și legumele comercializate în piețele Vasluiului!

Ȋn perioada 10 – 24 decembrie 2021, reprezentanţii cu atribuţii de verificare și control ai Direcţiei pentru Agricultură Judeţene (DAJ) Vaslui au desfășurat o serie de acţiuni de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul comercializării fructelor și legumelor proaspete în reţelele de comercializare en-detail/cash&carry (tip market/supermarket/hipermarket). Este vorba despre fructe și legume provenite din producţia autohtonă, import și comerţul intraunional.

Prin acţiunile de control s-a vizat trasabilitatea produselor, conformitatea cu prevederile standardelor de comercializare, pentru loturile de legume și fructe proaspete existente la comercializare, etichetarea fructelor și a legumelor atât pe produs/ambalaj cât și pe eticheta de la raft (stand), de către comercianţii en-detail/cash&carry.

Timp de două săptămâni au fost efectuate 24 acţiuni de control, din care 6 acţiuni în Vama Vaslui și 18 acţiuni la operatori cu activitate de comercializare legume-fructe. ceea ce a determinat ca, în cazul unui număr de 11 agenţi economici, principalele neconformități constatate să fie referitoare la consemnările înregistrate eronat de către aceștia, privind originea mărfii și categoria de calitate înscrisă pe eticheta de vânzare față de eticheta de pe ambalaj, lipsa etichetelor pe unitățile de ambalaj etc.

„Pe parcursul acţiunilor de verificare, echipele de control au transmis preventiv recomandări ce au vizat conformitatea cu legislaţia din domeniu și au dispus aplicarea unui număr de 8 avertismente privind măsurile de remediere pentru intrarea în legalitate. În cazul deficienţelor majore constatate, respectiv lipsa documentelor de proveniență a mărfii (facturi fiscale), neprezentare documente de conformitate cu standardele de comercializare, lipsa etichetelor pe produse s-au aplicat 3 sancțiuni contravenţionale în valoare totalăde 15.000 lei”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*