Managerul pentru monitorizarea Covid din cadrul OMS, doctorul Abdi Mahamud, spune că datele extrase din Africa de Sud (țara de origine a Omicron) care sugerează că noua variantă este mai blândă decât predecesorii acesteia sunt încurajatoare, dar, cu toate acestea, tulpina Omicron a infectat până acum în mare parte doar persoanele tinere, care în general dezvoltă forme mai ușoare de Covid.

Cu toții ne dorim ca această variantă să fie mai blândă, dar până acum varianta Omicron a prioritizat doar persoanele tinere. Nu știm cum va evolua această tulpină în raport cu populația în vârstă, cu cei vulnerabili. Suntem optimiști, dar nu cred că ar trebui să ne bazăm prea multe pe datele care vin din Africa de Sud”, a declarat Mahamud la Geneva, în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, doctorul Mike Ryan, directorul executiv al programului sanitar de urgențe din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a subliniat faptul că o mare parte din populația Africii de Sud a dezvoltat deja un număr ridicat de anticorpi, din infecțiile anterioare. Acești anticorpi, spune Ryan, ar putea oferi un grad de protecție care face varianta Omicron să pară mai blândă decât în contextul unei populații în care majoritatea persoanelor nu au mai fost infectate și, implicit, nu au dezvoltat anticorpi. Ryan mai spune că faza acută a pandemiei s-ar putea încheia anul viitor, dar coronavirusul nu va dispărea complet.

Oficialul a mai precizat că rata de spitalizare din cauza Covid a început să crească din nou în unele țări europene, dar încă nu se știe dacă aceste forme grave au fost cauzate de varianta Omicron sau Delta. În acest sens, Ryan spune că, din cauza transmiterii atât de rapide, noua tulpină ar putea produce un număr mare de spitalizări în următoarea perioadă, când va ajunge și la populația în vârstă.

Potrivit CNBC, rata deceselor Covid din spitale este pentru moment la 4,5% din totalul infectărilor, în timpul variantei Omicron, comparativ cu 21% în valurile anterioare, în timp ce internările în secțiile de ATI au atins 1% în această perioadă, față de 4,3% în celelalte valuri. De asemenea, aproximativ 45% dintre pacienții cu Covid au avut nevoie de oxigen suplimentar, în comparație cu peste 99% în mijlocul primului val de coronavirus din Africa de Sud.