Home » National » Premierul Nicolae Ciucă: „Medicii de familie vor fi implicați în extinderea capacității de testare și prin aplicarea tratamentelor în cazurile care prezintă forme ușoare ale bolii”

Premierul Nicolae Ciucă: „Medicii de familie vor fi implicați în extinderea capacității de testare și prin aplicarea tratamentelor în cazurile care prezintă forme ușoare ale bolii”

Astăzi, Premierul Nicolae Ciucă a declarat înaintea ședinței de guvern, că medicii de familie vor fi implicați în extinderea capacității de testare și prin aplicarea tratamentelor în cazurile care prezintă forme ușoare ale bolii.

„Urmărim amplificarea rolului și relevanței pe care medicii de familie îl au în noul plan realizat de Ministerul Sănătății. Prin implicarea lor în extinderea capacității de testare, aplicarea tratamentului cu forme ușoare ale bolii constituie măsuri care se impuneau pentru a putea să facem față valului cinci al pandemiei. Aceste acțiuni vin să pregătească cât mai eficient capacitatea noastră de răspuns la valul cinci. Vom asigura resursele necesare pentru ca sistemul sanitar să facă fața valul cinci al pandemiei”, a declarat Ciucă.

Context

Guvernul a aprobat marți o ordonanță de urgență care le permite medicilor de familie să facă teste rapide antigen pentru depistarea infecţiei cu Covid la pacienții cu simptome, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății. Pacienții cu simptome covid nu vor plăti testarea la medicii de familie.

E vorba despre medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate. Aceștia vor achiziționa testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană, afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, iar pentru activitatea de testare realizată vor primi un tarif de 50 de lei/persoană, care cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecție necesare testării.

Medicii de familie care realizează testarea rapidă au obligaţia raportării rezultatelor în aplicaţia Corona Forms, imediat după efectuarea testării, nu mai târziu de ora 24:00 a zilei în care s-a acordat serviciul.

Cetățenii care vor beneficia de testarea la medicul de familie sunt cei înscriși pe lista proprie a medicului de familie. Persoanele eligibile pentru testare sunt care au cele care au siptomele infectării cu virusul SARS COV2, prevăzute în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: