Home » National » Mai mult de jumătate din pacienții COVID-19 internași la Spitalul Victor Babeș sunt infectați cu varianta Omicron

Mai mult de jumătate din pacienții COVID-19 internași la Spitalul Victor Babeș sunt infectați cu varianta Omicron

Numărul cazurilor de infecții cu Omicron în România a crescut alarmant de mult.  Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală a explicat că în perioada în care au început să apară cazurile de omicron în România, adică în luna decembrie, cei diagnosticaţi cu această variantă a virusului şi care erau vulnerabili erau internaţi în unitatea sanitară pentru a putea fi supravegheaţi atent de medici în ideea de a nu apărea anumite complicaţii din cauza bolii în cazul lor.

Medicul afirmă că cei diagnosticaţi cu această variantă pot avea transpiraţii abundente, ca diferenţă faţă de varianta delta, iar în rest simptomatologia este asemănătoare cu aceasta. În formele uşoare de omicron, pot apărea febra, durerile de cap şi de gât, iar în cele grave pot apărea complicaţiile respiratorii.

Dr. Simin Aysel Florescu: „În acest moment mai mult de jumătate din tulpinile celor internaţi sunt Omicron”

„Am avut internaţi pacienţi, deocamdată sunt mai mulţi dintre cei care au venit din străinătate, deci cazuri de import dar încep să apară şi cazurile locale şi la acest moment mai mult de jumătate din tulpinile celor internaţi sunt Omicron.

Deocamdată, sunt doar câteva zeci de pacienţi internaţi şi din aceştia încep să apară din ce în ce mai mulţi, dincolo de majoritate, cu suspiciune de Omicron, noi avem posibilitatea să facem un screening de variante în laboratorul nostru care ne indică ce este omicron şi ce nu, cu mare probabilitate, noi rezultatul cert îl avem după secvenţiere, după o perioadă de nişte zile, poate chiar o săptămână două după care obţinem confirmarea sau nu, dar în cea mai mare parte se confirmă.

Ca şi manifestări simple de boală deocamdată majoritatea sunt forme simple, necomplicate, dar încep să apară şi celelalte uşor uşor.

Nu e mare lucru diferit faţă de delta, cel puţin deocamdată, doar faptul că mulţi sunt dintre cei care au fost vaccinaţi, vorbesc de călători, aceştia aveau obligativitatea de vaccinare şi au venit cu manifestări de infecţie de tract respirator superior, cu tuse, cu rinoree şi mai puţin cu alte manifestări severe, ca o rinită, ca o rino-faringită clasică deocamdată, repet, la cei care sunt vaccinaţi, cei care călătoresc. Rămâne să vedem cum se vor manifesta la populaţia nevaccinată, aici este marea noastră problemă”, spune doctorul.

El susține că există încă puțini pacienți nevaccinați infectați cu Omicron pentru a se putea pronunța cu privire la felul în care se manifestă această tulpină în cazul lor.

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*