Home » National » Guvernul se plânge că nu poate achiziționa teste de salivă, în timp ce o firmă stă cu 2 milioane de teste pe stoc

Guvernul se plânge că nu poate achiziționa teste de salivă, în timp ce o firmă stă cu 2 milioane de teste pe stoc

Doar în România se poate așa ceva! Guvernul României nu a reușit să cumpere la timp testele de salivă necesare testării elevilor în pragul valului 5 al pandemiei. Raed Arafat a dat vina pe blocarea achiziției printr-o contestație, iar ministrul Educației se declară ”trist” și spune că nu îl interesează explicațiile. În același timp, o firmă românească anunță că are pe stoc 2 milioane de teste, refuzate în decembrie de statul român pentru o întârziere la livrare de 30 de ore.

În acest context, compania DDS Diagnostic anunță că are pe stoc 2 milioane de teste pentru școli, pe care le poate livra imediat. Firma le-a adus în țară încă de la începutul lunii decembrie pentru precedenta licitație organizată de guvern, dar atunci testele nu au fost primite de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) pentru că termenul de livrare a fost depășit cu 30 de ore.

La acel moment, compania susținea că a informat încă din 2 decembrie cu privire la întârziere și s-a invocat apariția situației de forță majoră prevăzută în contract.

Compania românească acuză IGSU că nu vrea să preia testele existente pe stoc: ”după 30 de zile, în 5 ianuarie 2022, DDS Diagnostic a reușit să obțină o întâlnire la nivelul conducerii IGSU, care a fost neconcludentă. Reprezentanții IGSU încă nu au acceptat argumentele raționale pentru rezolvarea crizei, în contextul în care, chiar în timpul audienței, Șeful DSU a anunțat public că nu vor fi teste în școli și că nu există stocuri”.

O achiziție complicată, făcută pe genunchi de statul român. De organizarea licitație pentru teste se ocupă ONAC, cu avizul Agenției Medicamentului iar IGSU este beneficiarul licitației. La rândul său, IGSU transmite mai departe testele către Ministerul Educației, care le livrează în școli.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: