Home » Agricultura » Alarmă în fondurile de vânătoare! Pesta porcină africană a redus efectivele de porci mistreți

Alarmă în fondurile de vânătoare! Pesta porcină africană a redus efectivele de porci mistreți

Extinderea pestei porcine africane a dminuat serios efectivele de porci mistreți din fondurile de vânătoare de la nivelul județului Vaslui. Vasile Negru, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, a precizat că cel mai mult de suferit de pe urma pestei porcine africane au avut fondurile de vânătoare de sudul județului: Schineni, Popeni, Vinderei, Bârlad și Siliștea. Ulterior, au apărut probleme și în nordul județului Vaslui în fondurile de vânătoare Negrești și Zăpodeni.

„La mistreți am avut o cifră de recoltă însemnată, care în anul 2021 s-a realizat parțial din cauza extinderii pestei porcine africane. Efentivele de porci mistreți din județ au scăzut. În prezent, există pericolul ca pesta porcină să se extindă și în fondurile de vânătoare din centrul județului”, a spus Vasile Negru.

În județul Vaslui, primul caz de pestă porcină africană la mistreț a fost diagnosticat în data de 25 iulie 2019 pe fondul de vânătoare 37 Cârja (femelă, 18 luni, găsită moartă). Anult trecut, la nivelul județului Vaslui, dintr-un total de 49 fonduri de vânătoare sunt afectate 17 fonduri însumând 66 de cazuri, dintre care 31 cazuri la mistreți gasiti morți și 35 cazuri la mistreți vanați în cadrul partidelor de vânătoare organizate.

Aceste cazuri au fost diagnosticate în urma  afluirii către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranta Alimentelor Vaslui a unui număr de 2.791 probe provenite de la mistreți vânați și 45 probe provenite de la mistreți găsiți morți pe raza fondurilor de vânătoare  din județ.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: