Home » National » Fațada sinagogii din Făgăraș a fost vandalizată chiar după ce lucrările de reabilitare au fost finalizate

Fațada sinagogii din Făgăraș a fost vandalizată chiar după ce lucrările de reabilitare au fost finalizate

Doar în România se poate așa ceva! La mai puțin de o lună de la finalizarea parțială a lucrărilor de reabilitare, fațada sinagogii din Făgăraș a fost vandalizată, fiind stricată toată munca depusă până în acel moment.

Persoane neidentificate în acest moment au aruncat cu o substanță necunoscută pe întreaga latură de sud a monumentului istoric.

„Ne este greu să înțelegem comiterea faptelor de distrugere, când patrimoniul local este al tuturor cetățenilor și ar trebui protejat de orice om. În cursul acestei zile vom sesiza autoritățile competente pentru identificarea făptașului și luarea măsurilor prevăzute de lege în astfel de cazuri”, au arătat reprezentanții Primăriei Făgăraș.

Clădirea sinagogii a fost construită în 1870 și se afla într-o stare avansată de degradare. În perioada 2019-2021 au avut loc trei intervenții asupra clădirii: cu ajutorul unei sponsorizări de 15.000 de lei din partea unei companii private s-a efectuat o intervenție urgentă la acoperiș; ulterior a fost refăcut tot acoperișul, de la schimbarea țiglei, până la recondiționarea șarpantei de lemn, în cadrul unui parteneriat încheiat cu Fundația Comunitară „Țara Făgărașului” și Ambulanța Monumentelor; este în curs etapa a treia, în cadrul căreia este refăcută fațada, lucrările fiind finanțate din bugetul local.

Clădirea urmează să fie transformată într-un centru cultural internațional, în acest sens, anul trecut, Primăria Făgăraș organizând, împreună cu Centrul pentru Mediu Construit, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, @HomeinFagaras și Institutul de Cercetare Făgăraș, un atelier care a reunit arhitecți și studenți din Cluj, Brașov, București și Constanța pentru realizarea unui plan de reconversie.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*