Home » Administratie » Să vină banii! CJ Vaslui vrea să finalizeze toate proiectele finanțate pe programele naționale

Să vină banii! CJ Vaslui vrea să finalizeze toate proiectele finanțate pe programele naționale

de Dănuț CIOBANU 

2022 va fi anul în care vor fi recepționate majoritatea proiectelor finanțate pe programele naționale. CJ Vaslui vrea să finalizeze modenizarea mai multor drumuri județene, dar și unele investiții în domeniul educației și cultură. Chiar dacă pe finalul anului Ministerul Dezvoltării a reglat rambursările pentru lucrările realizate, întârzierile plăților din cursul anului au scăzut productivitatea de pe șantierele de construcții.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui își propune ca în acest an să finalizeze toate proiectele de investiții, finanțate pe programele naționale. Astfel, în prima jumătate a anului 2022 va fi recepționat proiectul de la Școala Profesională Specială „Sfânta Ecaterina” Huși, precum și proiectul de modernizare a drumului județean 241 C Dragomirești-Doagele. Tot în cursul anului acesta va fi recepționat și drumul județean 244 H Găgești-Dodești.

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a precizat că se lucrează în continuare la drumul județean pe direcția Pungești – Slobozia, unde au fost asfaltați patru kilometri și urmează să fie turnat asfalt pe încă șase kilometri.

Tot la capitolul proiecte în lucru este și drumul județean 245 M Ciocani – Coroiești, 245 C  Băcani-Bogdănești, precum și alte tronsoane de drumuri pentru care există finanțare.

„Toate proiectele care sunt pe programe naționale anterioare vrem să le finalizăm. Este vorba despre proiectele prin PNDL 1 și 2, dar și Centrul Cultural Județean. Am depus proiecte și pe Programul Național de Investiții și sperăm să primim un răspuns de la Minsiterul Dezvoltării și să începem implementarea lor. În anul 2021 au fost mici sincope în ceea ce privește rambursările, dar pe finalul anului a fost încheiat totul cu bine. Singurul lucru pe care îl putem afirma este că a scăzut productivitatea din cauza animozităților plăților și rambursărilor de care a dat dovadă ministerul”, a explicat Ciprian Trifan.

Conform datelor prezentate de Ministerul Dezvoltării, în perioada 2017-2022, doar pentru poriectele executate prin PNDL 2 a fost virată în județul Vaslui suma de 855.422.065 lei, pentru un total de 257 proiecte de investiții. Celelalte județe din Regiunea Nord-Est au încasat următoarele sume de la bugetul de stat: Botoșani – 838.013.279 lei; Iași – 817.899.795 lei; Neamț – 797.040.159 lei; Suceava – 916.868.770 lei; Bacău – 808.963.016 lei.

În total, județul Vaslui a avut declarate eligibile pentru finanțare prin PNDL 2 un număr de 251 de proiecte. Valoarea totală a proiectelor se ridică la suma de 860 milioane de lei. Din numărul total de investiții, CJ Vaslui derulează prin PNDL 2 un număr de 17 proiecte, care totalizează suma de 180 milioane de lei. Investițiile din cadrul programului vizează reabilitarea de drumuri județene și comunale, construirea de dispensare, dezvoltarea rețelelor de iluminat public, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, reabilitare școli, construirea de creșe și grădinițe.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*