Home » National » Deși este o variantă mai blândă a virusului, varianta Omicron este mult mai contagioasă

Deși este o variantă mai blândă a virusului, varianta Omicron este mult mai contagioasă

Deși pare a fi mai blândă, varianta Omicron este mult mai contagioasă. Virusul se răspândește atât de repede și îmbolnăvește atât de mulți oameni, încât o temere legată de actualul val al pandemiei ține mai degrabă de faptul că va afecta sectoare ample ale economiei. Firme din domenii esențiale riscă să fie paralizate din cauza personalului care va lipsi, pentru că, bolnavi fiind, angajații trebuie să rămână acasă.

„Aceasta este o mare temere în cazul României, care are oricum un deficit de personal în sectorul sanitar, în toate secțiile, pe toate nivelele, nu doar la medici, ci și la asistente și infirmiere”, recunoaște managerul Institutului „Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler.

„Este un deficit de personal cronic, pe care l-am resimțit extrem de intens în celelalte valuri, chiar dacă numărul de îmbolnăviri nu a fost foarte mare față de ce ne așteptăm să se întâmple în acest moment. Îmi este foarte teamă că numărul mare de îmbolnăviri va duce la o imposibilitate a noastră de a fi acolo unde pacientul are nevoie de noi, adică în spital. Este un risc extrem de mare la care suntem expuși cu toții, pentru că știm că marea majoritate a cazurilor de infectare în rândul cadrelor medicale provin tot din comunitate”, a declarat Beatrice Mahler. 

Ce înseamnă „infrastructură critică”

Companiile riscă să îşi întrerupă activitatea, ca urmare a infectării unui mare număr de angajaţi, dacă nu sunt respectate regulile sanitare, avertiza în urmă cu câteva zile și șeful DSU, Raed Arafat.

Unul din lucrurile grave ale acestei variante nu este numai un eventual impact pe sistemul sanitar, este impactul ei pe sectorul economic, care deja se vede în mai multe ţări. Închide activităţi economice, prin îmbolnăvirea în masă a personalului şi trimiterea lor la izolare la domiciliu. Dacă colegii într-un birou nu poartă mască şi unul este infectat şi stau opt ore împreună, fără mască, la sfârşitul zilei sunt toţi infectaţi şi s-ar putea ca peste două zile să fie toţi trimişi la izolare şi biroul respectiv s-a închis. Acelaşi lucru într-un restaurant, acelaşi lucru într-un magazin”, a explicat Raed Arafat.

Astfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus măsuri suplimentare pentru angajații din cadrul autorităților sau companiilor care dețin infrastructuri critice. Recomandările includ testare săptămânală, lucru în ture și folosirea de măști FFP2 în zonele aglomerate.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: