Home » National » Trei români au fost salvați după ce au primit ficatul și rinichii de la un pacient din Bulgaria aflat în moarte cerebrală. Transplantul a avut loc la Iași

Trei români au fost salvați după ce au primit ficatul și rinichii de la un pacient din Bulgaria aflat în moarte cerebrală. Transplantul a avut loc la Iași

Trei români au primit o nouă șansă la viață datorită acordului de colaborare dintre Agenția Națională de Transplant şi Agenția Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, gestului familiei unui donator aflat în moarte cerebrală la UniHospital, Panaghiuriște – Bulgaria, și eforturilor echipelor medicale din cele două ţări, organele unui cetăţean bulgar au ajuns la trei români.

Echipa de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni, formată din dr. Ghenadi Vataciki, dr. Darina Barzan, dr. Ioana Danciuc și dr. Oana Evelina Pasăre, s-a deplasat în data de 3 ianuarie, cu sprijinul SMURD, la UniHospital Panaghiuriște, pentru prelevarea ficatului şi rinichilor de la un donator bulgar aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe. Cu sprijinul echipei medicale de la UniHospital Panaghiuriște şi colaborarea foarte bună cu echipa Agenției Executive de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, intrevenţiile de prelevare s-au realizat cu succes.

Efortul lor a fost preluat de echipele medicale de transplant ale Institutului Clinic Fundeni şi Spitalului Clinic „Dr. C.I.Parhon” Iaşi, salvând trei români.

Astfel, un alt pacient aflat în stare critică a beneficiat de un transplant hepatic salvator, realizat de echipa chirurgicală a Centrului de Transplant Hepatic a Institului Clinic Fundeni. Alţi doi pacienţi au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant renal, intervenţii realizate cu succes în cadrul Centrelor de Transplant Renal ale Institului Clinic Fundeni şi Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: