Anunțul vine la numai o zi după ce OMS Europa a observat că varianta este dominantă. Tot ieri, și Institutul român de Sănătate Publică a confirmat că Omicron se transmite comunitar susținut, după ce și Alexandru Rafila a făcut un anunț în acest sens.

De asemenea, Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinuri a Agenției Europene a Medicamentului (EMA), a declarat că transmiterea comunitară a Omiron va face ca pandemia să intre în faza endemică: “Va crește imunitatea în rândul populației, atât pe cale naturală, cât și prin vaccinare. Ne vom îndrepta rapid către un scenariu care va fi mai apropiat de faza endemică“.

Oficialii EMA au comentat și că administrarea unei a patra doze de ser anti-Covid nu este o strategie sustenabilă, poziție susținută și de OMS. În același raport citat, Organizația Mondială a Sănătății mai prezintă că numărul de cazuri noi a crescut cu 55% în săptămâna 3-9 ianuarie, față de cele șapte zile precedente, în timp ce numărul deceselor a rămas constant.

Rata de incidență a crescut în toate regiunile lumii, cu excepția Africii, în care indicele a scăzut cu 11%. Europa este regiunea cu cea mai mare incidență, 766 de cazuri la suta de mii de locuitori.