Home » Local » Povara facturilor lovește în satele Vasluiului! Multe familii riscă să nu își mai poată ține copiii la școală

Povara facturilor lovește în satele Vasluiului! Multe familii riscă să nu își mai poată ține copiii la școală

de Dănuț CIOBANU 

Facturile uriașe la utilități lasă familiile nevoiașe fără bani pentru a se întreține. Cel mai mult vor avea de suferit copiii plecați la școală, pentru care trebuie făcute în fiecare lună o serie de cheltuieli. Familiile care trăiesc doar din ajutor social sau o pensie mică și au copii în întreținere nu au nicio șansă să achite și facturile și să țină copiii la școală.

Unele familii din județul Vaslui nu își pot achita facturile majorate la utilități. Așa cum era de așteptat, beneficiarii de venit minim garantat și pensionarii cu pensii mici sunt primele categorii sociale afectate de majorarea prețurilor la utilitățile publice. Cum aceste persoane nu au resursele financiare necesare pentru traiul zilnic, medicamente și alte necesități, plata unor facturi majorate este aproape imposibilă.

Grav este că multe din aceste familii au în întreținere copii, pentru care în fiecare lună trebuie să facă o serie de cheltuieli. Ioan Todirașcu, primarul comunei Oșești, a spus că cel mai greu o duc familiile care  au venituri reduse, cum ar fi ajutorul social, alocația pentru copii sau alocația pentru susținerea familiei.

„Sunt familii care au 5-6 copii și acolo vor fi într-adevăr probleme. Pe lângă facturi la energia electrică, au de plătit căminul pentru copiii care sunt plecați la școală la Vaslui sau Negrești. În aceste cazuri vor fi probeme, sunt sigur de acest lucru. Unii dintre ei s-au mai plâns și anul trecut și anul acesta nici nu se pune problema să nu se plângă. Avem familii în comună care au copii la școală și primesc ajutor social sau o pensie de invaliditate. Vă dați seama că sunt cheltuieli mari în fiecare lună, de 450 de lei pentru fiecare copil”, a spus Ioan Todirașcu.

Cum aceste familii riscă să nu mai rămână cu bani nici din alocațiile de stat, autoritățile locale intenționează să adopte un proiect de hotărâre, pentru a ajuta aceste familii nevoiașe să își poarte copiii la școală.

„Există riscul de abandon școlar. Prin acest proiect vrem să sprijinm copii care își doresc să continue studiile. Ar fi păcat ca acești copii să nu fie susținuți de autoritățile locale”, a explicat Ioan Todirașcu.

În județul Vaslui sunt în plată peste 34.000 de beneficiari de ajutor social și pensionari cu pensia minimă.

 „Cei mai afectați sunt cetățenii cu venituri mici. Sunt cei de la ajutorul social și pensionarii care au pensie minimă. Acestor persoane nu le ajung banii nici pentru medicamente, pentru traiul de zi cu zi, iar pentru plata gazului, energiei electrice situația este critică. Este o groază de hârtii care se cere cetățenilor: dacă au sau nu proprietăți, dacă au sau nu venituri etc. Trebuie aduse acte, documente, dacă sunt persoane în vârstă cine se duce? Oamenii sunt într-o situație critică, pentru că vine și îți taie gazul sau curentul și nu poți să lași lucrurile la voia întâmplării”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*