Home » Local » 1.184 de pensionari vasluieni cu pensii mai mari de 4.000 de lei au plătit contribuții de sănătate

1.184 de pensionari vasluieni cu pensii mai mari de 4.000 de lei au plătit contribuții de sănătate

Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuție de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depășește suma lunară de 4.000 de lei.

Astfel, la nivelul Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, în luna ianuarie 2022 s-a calculat și reținut contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru un număr de 1.184 persoane. Suma totală reținută a fost de 127.173 de lei, contribuția medie fiind de 107 lei.

„Calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depășește suma lunară de 4.000 de lei pentru fiecare drept de pensie”, a spus Loredana Enache, purtător de cuvânt al CJP Vaslui.

Începând cu data de 1 ianuarie 2022 pensionarii datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate asupra bazei lunare de calcul, reprezentată de partea ce depășește suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.

Persoanele fizice cu venituri din pensie mai mici de 4.000 de lei beneficiază de asigurare la sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*