Home » National » Gabriela Firea anunţă controale la centrele de plasament, în casele familiale şi la asistenţii maternali: S-au înmulţit cazurile de violenţe verbale şi fizice, abuzuri sexuale, abandonul şcolar şi consumul de alcool şi substanţe interzise

Gabriela Firea anunţă controale la centrele de plasament, în casele familiale şi la asistenţii maternali: S-au înmulţit cazurile de violenţe verbale şi fizice, abuzuri sexuale, abandonul şcolar şi consumul de alcool şi substanţe interzise

Astăzi, Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunţat pe Facebook, că va începe o serie de controale şi verificări în centrele de plasament, în casele familiale şi la asistenţii maternali, în urma cazurilor din ultima vreme, de violenţe verbale sau fizice, inclusiv abuzuri sexuale, precum şi a abandonului şcolar şi a consumului de alcool şi substanţe interzise. Firea a precizat că are deja 20 de cazuri grave, care s-au petrecut în perioada sărbătorilor de iarnă, relatează News.ro.

Ministrul Familiei a declarat că demarează controale şi verificări amănunţite în centrele de plasament, în casele familiale şi la asistenţii maternali, pentru că ”s-au înmulţit cazurile de violenţe verbale sau fizice, inclusiv abuzuri sexuale, precum şi abandonul şcolar şi consumul de alcool şi substanţe interzise”.

„Avem şi cazul unei minore care are acum sarcina în evoluţie, o minoră de 16 ani”, a spus ministrul, precizând că doreşte să afle dacă legea actuală este permisivă sau vorbim de neglijenţe în serviciu şi alte abateri care pot fi corectate.

Gabriela Firea a arătat că este convinsă de faptul că, în urma acord controale, va reuşi să pună punctul pe i, împreună cu autorităţile publice locale şi cu societatea civilă, pentru a pune ordine în acest domeniu.

„Am toleranţă zero faţă de aceste abuzuri la adresa copilor, fie că este vorba de violenţe fizice sau verbale, abuzuri sexuale sau alte tipuri de probleme. Am primit inclusiv situaţii în care nu s-au realizat la timp achiziţiile, şi copiii s-au culcat flămânzi şi au dormit în frig. Aceste lucruri nu trebuie să fie tolerate, şi nu trebuie acceptate”, a arătat Gabriela Firea, menţionând că ministerul cuprinde şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului.

Gabriela Firea a prezentat şi cel mai recent raport pe care l-a solicitat, în calitate de ministru, şi au fost deja 20 de cazuri grave care s-au produs în această perioadă a Sărbătorilor de Iarnă.

„Nu doresc să fac publice aceste exemple, pentru că vreau să iau legătura personal cu primarii şi preşedinţii de CJ din judeţele unde s-au întâmplat aceste nereguli, pentru a-i informa şi să găsim împreună modalităţi de a preveni astfel de situaţii neplăcute şi pentru a corecta cadrul legislativ, pentru ca lucruri de acest fel să nu se mai întâmple”, a spus Firea.

Ministrul spune că va ţine cont şi de experienţa oganizaţiilor non-guvernamentale care lucrează în acest domeniu.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: