Imediat după trecerea în noul an, comercianții resimt o scădere constantă a vânzărilor. Este de așteptat ca după creșterea spectaculoasă a facturilor la energie, populația să fie mult mai reticientă în ceea ce privește sumele alocate pentru consum. Fenomenul este vizibil în mediul rural, unde populația are venituri destul de mici. Vorbim despre venitul minim garantat, alocație pentru susținerea familiei sau pensia minimă care acum este de 1.000 de lei.
„Am avut o discuție cu unii patroni din comună, care ne-au spus clar că au scăzut vânzările după sărbătorile de iarnă. Se cunoaște că au scăzut considerabil vânzările, pentru că marfa stă pe stoc și nu mai este solicitarea atât de mare ca înainte de sărbători”, a spus Ioan Todirașcu, primarul comunei Oșești.
Anul trecut, populația județului Vaslui a împrumutat sume mari de la bănci, bani alocați pentru consum. Practic, în ciuda crizei economice și a pandemiei de coronavirus, vasluienii au avut curajul să se împrumute tot mai mult de la bănci.
Conform datelor Băncii Naționale a României, dacă în luna ianuarie 2021 gospodăriile populației aveau credite în monedă națională de 907 milioane de lei, în luna noiembrie acestea au crescut la 1.023 milioane de lei. În schimb la creditele în valută, de la un sold de 216,9 milioane de lei în luna ianuarie 2021, împrumuturile au scăzut la 193,6 milioane de lei la finalul anului trecut.
(Dănuț CIOBANU)