Home » Administratie » 25.000 de lei pentru întreținerea drumurilor! Primarii spun că banii ajung pentru câteva mașini de piatră

25.000 de lei pentru întreținerea drumurilor! Primarii spun că banii ajung pentru câteva mașini de piatră

de Dănuț CIOBANU 

Cele 81 de UAT-uri din județul Vaslui primesc în acest an câte 25.000 de lei pentru întreținerea drumurilor. Cum CJ-ul are de întreținut circa 1.000 de kilometri de drumuri județene, suma alocată este de 13,8 milioane de lei. Primarii sunt total nemulțumiți de această sumă, care nu acoperă nici pe departe necesarul de fonduri pentru repararea drumurilor. În consecință, pentru conducătorii auto veștile privind calitatea infrastructurii sunt destul de proaste.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va aloca în această săptămână fondurile necesare pentru întreținerea infrastructurii rutiere. Alocarea este prinsă în proiectul privind repartizarea pe UAT-uri a unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2022 și estimările sumelor defalcate ce urmează a fi repartizate pentru anii 2023-2025.

Pentru anul 2022, TVA-ul pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale se propune a se repartiza în mod egal tuturor comunităților locale. Este vorba despre câte 25 mii lei pentru fiecare UAT, cu excepția CJ-ului care primește suma de 13.847 mii lei (s-au avut în vedere cei aproximativ 1.000 kilometri de drumuri județene și lucrările aferente pentru întreținere, reparații și deszăpezire). În total, sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2022 se ridică la 15.872 mii lei.

Cu aceste alocări de fonduri în teritoriu, întreținerea infrastructurii rutiere de la nivelul județului Vaslui este o povară tot  mai grea pentru autoritățile publice locale. Cu fonduri puține alocate de la bugetul național consolidat și fără resurse proprii importante, reabilitarea drumurilor este departe de ceea ce își doresc coducătorii auto.

„S-au dat la bășcălie aceste fonduri pentru întreținerea drumurilor comunale și sătești. Cu acești bani poți să cumperi doar câteva mașini de piatră. Eu am în comună de întreținut peste 20 kilometri de drumuri comunale, iar acești bani nu ajung nici pe departe. Primarii vor fi dependenți de fondurile venite de la CJ Vaslui pentru întreținerea drumurilor”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Vaslui.

Pentru anul 2021, CJ Vaslui a decis ca TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale să fie repartizată în mod egal tuturor UAT-urilor (câte 10 mii lei). Excepție a făcut UAT județul Vaslui, căre a primit 10.279 mii lei, ținându-se cont de cei peste 900 km de drumuri județene care trebuie întreținuți, reparați și deszăpeziți.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: