Home » Agricultura » Ocoliți de îngheț! Chiar dacă nu este zăpadă, temperaturile negative nu au afectat culturile agricole

Ocoliți de îngheț! Chiar dacă nu este zăpadă, temperaturile negative nu au afectat culturile agricole

Culturile agricole semănate în toamna anului trecut la nivelul județului Vaslui nu au avut, până în prezent, probleme cu fenomenul de îngheț. Chiar dacă pe câmpuri nu există un strat de zăpada care să protejeze plantele, temperaturile nocturne de minus 8 grade care s-au înregistrat nu au afectat culturile. Până la această dată, la Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui nu au fost înregistrate notificări venite de la fermieri, în ceea ce privește fenomenul de îngheț.

„Cultura de grâu rezistă până la temperaturi de minus 20 de grade, iar cultura de rapiță până la temperaturi de minus 17 grade. În ceea ce privește rapița, suprafața totală semănată s-a diminuat cu circa 1.000 de hectare, care au fost întoarse. În prezent, mai sunt fermieri care se gândesc să întoarcă suprafețe cultivate cu rapiță, pe care să fie semănate culturi de primăvară”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Începând cu luna octombrie 2021, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plata avansului pentru subvențiile din agricultură. Pentru anul trecut, la APIA Vaslui au depus cereri un număr total de 17.939 fermieri, pentru o suprafață agricolă de 267.198 hectare. Dacă facem o raportare la anul 2020, câmd au fost înregistrate 18.580 de cereri pentru o suprafață de 263.744 hectare, constatăm că procesul de comasare a terenului este în plină desfășurare. Mai exact, avem un număr mai mic de fermieri de 641 persoane, în timp ce suprafața totală pentru care s-a solicitat subvenție a crecut cu 3.453 hectare.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: