Home » Agricultura » Alarmă în agricultură! Zeci de mii de hectare semănate cu grâu nu au răsărit

Alarmă în agricultură! Zeci de mii de hectare semănate cu grâu nu au răsărit

de Dănuț CIOBANU 

Seceta severă din toamna anului trecut este pe cale să compromită noul an agricol. La cultura de grâu, în premieră, în cursul lunii decembrie 2021, o suprafață de 32.374 hectare nu era răsărită, în timp ce pe 16.895 hectare plantele au răsărit parțial sau erau în curs de răsărire. Dacă în acest an nu vor fi precipitații bogate și la timp, sunt toate premisele ca recolta de grâu să fie diminuată serios. 

Sectorul agricol de la nivelul județului Vaslui traversează o perioadă extrem de dificilă. Din cauza secetei prelungite din anul trecut, culturile semănate în toamnă au o vegetație proastă, iar perspectivele sunt destul de îngrijorătoare.

Astfel, dintr-o suprafață totală semănată cu grâu de 65.957 hectare, plantele au răsărit numai pe 16.688 hectare (25% din suprafața semănată). Potrivit datelor Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, pe 16.895 hectare grâul a răsărit parțial sau este în curs de răsărire, în timp ce o suprafață de 32.374 hectare este nerăsărită (49% din suprafața totală semănată).

Dacă ne referim la anul precedent, situația este într-adevăr îngrijorătoare. În 2021 a fost semănată în total cu grâu 64.418 hectare, din care 48.745 hectare răsărite, 10.513 hectare parțial răsărite sau în curs de răsărire și doar pe 5.160 de hectare (0,8% din suprafața totală semănată) plantele nu au răsărit.

De altfel, vegetația bună a culturii de grâu a condus și la obținerea unor producții foarte bune. Producția medie realizată la grâu în județul Vaslui în 2021 a fost de 4.551 kilograme/hectar, dar au fost și sole de unde fermierii au recoltat 8.000 kilograme/hectar.

Datele din teritoriu au fost preluate prin intermediul Progamului Statistic Național, acțiune care vizează în luna decembrie întocmirea balanței suprafețelor arabile și inventarierea culturilor însămânțate în toamna anului 2021. Informațiile sunt furnizate atât de producătorii agricoli organizați în exploatații agricole comerciale, cât și producători agricoli individuali.

Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui, a spus că potrivit acestor informații, vegetația culturii de grâu la intrarea în iarnă nu este corespunzătoare  acestei perioade, din cauza secetei care s-a manifestat pe tot teritoriul județului în perioada septembrie – decembrie 2021.

„Deocamdată nu sunt previziuni optimiste în ceea ce privește recolta din acest an. Însă, dacă de-a lungul perioadei de vegetației se vor înregistra precipitații în cantități suficiente și în fazele optime de creștere și dezvoltare a culturilor, acestea pot da rezultate deosebite”, a explicat Gigel Crudu.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: