Home » Administratie » Podul Doamnei va fi restaurat! Monumentul istoric fost inaugurat la data de 8 noiembrie 1841

Podul Doamnei va fi restaurat! Monumentul istoric fost inaugurat la data de 8 noiembrie 1841

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va abroba elaborarea documentației pentru proiectul ,,Reabilitarea monumentului istoric Podul Doamnei, localizat în satul Chițcani, comuna Costești, județul Vaslui”. CJ Vaslui dorește să acceseze fondurile puse la dispoziție prin Ministerul

Culturii pentru realizarea documentației tehnico-economice. Suma maximă care poate fi solicitată pentru finanţarea unui proiect în cadrul subprogramului de elaborare a documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice este de 140.000 lei.

Termenul pentru depunerea în format digital, pe platforma online a Institutului Național al Patrimoniului, a dosarului de participare la selecția de proiecte este data de 1 februarie 2022.

Podul Doamnei este un monument istoric clasificat ca obiectiv de patrimoniu național. Monumentul un pod din zidărie de piatră construit în anul 1841 pe teritoriul satului Chițcani, comuna Costești, pe vechiul drum ce lega localitatea Roșiești de șoseaua Bârlad- Vaslui. Podul a fost construit în sec. al XIX-lea din porunca lui Mihail Sturdza și a fost inaugurat la data de 8 noiembrie 1841. Podul Doamnei a fost reparat în anul 1886, el având în acest moment 5 deschideri.

Podul Doamnei a fost scos din circulație în anul 1981 și a intrat în conservare, fiind considerat monument de arhitectură medievală, fiind înscris în Lista monumentelor istorice din anul 2015 la numărul 258. În anul 2019, podul a fost transferat din domeniul public al comunei Costești în cel al județului Vaslui pentru a fi reabilitat.

„Podul este din zidărie de piatră de calcar și de gresie. În prezent, este atât de distrus, încât nici circulația pietonală nu mai este sigură. Degradările au evoluat rapid în ultima perioadă, datorită stării generale proaste în care se află”, se arată în referatul proiectului de hotărâre.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: