Home » National » Scumpirile la energie au umflat conturile producătorilor și furnizorilor

Scumpirile la energie au umflat conturile producătorilor și furnizorilor

Economedia a obținut în premieră profiturile marilor companii din energie. Datele arată profituri uriașe în comparație cu 2020: dublare la Hidroelectrica și OMV Petrom, creștere cu 166% pentru Tinmar Energy și cu 20% pentru Romgaz sunt câteva exemple.

Creșterile de prețuri la energie au făcut numeroase victime. Pe de o parte, consumatorii s-au trezit cu facturi uriașe,  atât la energie electrică, dar mai ales la gaze. Statul a implementat deja o schemă de plafonare a prețului și de compensare, în cazul încadrării într-un anumit prag de consum. Vineri, ministerul Energiei a venit cu o nouă schemă, mai extinsă, prin care să ajute mai mult consumatorii casnici și să includă acum și firmele. Pe de altă parte, producători precum Azomureș și Alro Slatina, consumatori intensivi de gaze, au anunțat deja reduceri de producție, în contextul în care nu găsesc gaze la prețuri acceptabile. Și business-urile mici spun că le afectează scumpirile la energie și că le vor transmite ulterior în prețuri.

Pe de altă parte, scumpirile la energie au fost motiv de bucurie pentru unele companii, în special producătorii și furnizorii din România. Un document obținut de Economedia arată că anul 2021 a fost unul profitabil pentru aceste companii, cu creșteri de profituri de peste 100-150%, în unele cazuri. Iar unele din aceste firme sunt companii de stat, deci o mare parte din profitul lor va merge la stat, sub formă de dividende, după cum Economedia a scris aici.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: