Home » Administratie » Liberalii propun, PSD respinge! Repartizarea banilor la CJ Vaslui se face după același scenariu

Liberalii propun, PSD respinge! Repartizarea banilor la CJ Vaslui se face după același scenariu

de Dănuț CIOBANU 

Consilierii liberali din CJ Vaslui au încercat din nou, fără succes, să repartizeze fonduri unor UAT-uri din județ. La dezbaterea privind repartizarea unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2022, liberalii au depus un amendament prin care au propus ca suma de 6,6 milioane de lei să fie distribuită mai multor UAT-uri. Conducerea CJ-ului a respins în bloc cererea opoziției, susținând că se dau bani doar pentru 21 de UAT pentru a putea închide bugetele.

În ședința Consiliului Județean (CJ) Vaslui de la sfârșitul săptămânii trecute, liberalii au depus un amendament în ceea ce privește repartizarea fondului de 6 % din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale. Pe lângă cele 21 de UAT-uri prevăzute în proiectul de hotărâre să primească în total 8,8 milioane de lei, consilierii liberali au trecut pe listă și alte comunități. Astfel, s-a propus ca Bârladul să primească 1.000 mii lei, Negrești tot 1.000 de lei, iar mai multe comune sume cuprinse între 250.000 și 350.000 de lei. Este vorba de spre Văleni, Deleni, Tăcuta, Vetrișoaia, Dimitrie Vantemir, Drânceni, Codăești, Costești, Bogdana, Crețești etc. În total este vorba de o sumă de 6.650 lei, bani care să provină din surplusul rămas pentru repartizarea către UAT-uri.

Necesarul de fonduri solicitat de edili a fost în cuantum de 1.220.852 mii lei, iar suma pe care trebuie să o repartizeze CJ Vaslui este de 32. 994 mii lei. După repartizarea sumei de 8.804.000 lei către 21 de UAT-uri, a mai rămas de distribuit diferența de 24 190 mii lei.

„Noi am făcut o analiză și toate comunele pentru care vrem să obținem finanțare au nevoi foarte mari. Primarii au cerut 1,2 miliarde de lei și se repartizează 8,8 milioane de lei din ce a primit județul Vaslui, ceea ce înseamnă că este ușor inadecvat. Dacă dăm sumele de la începutul anului, edilii vor putea să își facă din timp programul de activitate. Va mai rămâne o sumă de peste 16 milioane de lei pe care să o repartizăm ulterior. Facem un apel serios la toți consilierii să sprijine demersul”, a precizat Gheorghe Viziteu, consilier PNL.

La refuzul conducerii CJ-ului de a accepta o astfel de repartizare de fonduri, Liviu Iacob, consilier PNL, a spus că toate comunele propuse de liberali sunt bogate și trăiesc bine și nu mai au nevoie de bani.

„Ați promis anul trecut că veți ajuta comunele propuse de noi, dar refuzați în continuare! O parte din UAT-uri au nevoi de bani, mai ales că acum suntem o colaliție. Măcar pentru jumătate din comunele propuse de noi să fie aprobate fonduri”, a explicat consilierul liberal.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că banii au fost repartizați pentru a se putea închide bugetele și să fie sume în plus pe lângă secțiunea de funcționare și asistența socială.

„Anul acesta bugetul este ceva mai garnisit, nu înseamnă că s-a întâmplat o minune, ci a fost regândită modalitatea de repartizare. Sperăm ca de la anul să ne bucurăm de o alocare mai substanțială decât în acest an”, a încheiat Buzatu.

Supus la vot, amendamentul propus de PNL a fost respins cu majoritate de voturi, și a  fost adoptat proiectul de hotărâre propus de inițiator.

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*