Home » National » Unirea Principatelor Unite – Iată ce semnificație are această zi

Unirea Principatelor Unite – Iată ce semnificație are această zi

24 ianuarie 2022. Se împlinesc 163 de ani de la Mica Unire. Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească. Acestea s-au unit sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.

După războiul Crimeii, desfășurat între 1853 și 1856, Rusia a fost învinsă de Marile Puteri, formate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Imperiul Francez, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman. În toamna lui 1857, în urma noilor alegeri, toți s-au pronunțat pentru Unirea Principatelor Moldovei și Țării Românești.

La data de 5/17 ianuarie 1859 au fost organizate alegeri la Iași, în Moldova. Noul domnitor a fost ales Alexandru Ioan Cuza. La o săptămână distanță, la data de 12/24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri și la București.

Profitând de faptul că Marile Puteri nu specificau clar că principatele române nu pot fi conduse de același domnitor, și aici a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza. Puse în fața faptului împlinit, Marile Puteri au avut brusc de a face cu două principate conduse de același domnitor.

Marele merit al lui Cuza a fost că a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*