Home » Local » Vasluienii vor plăti mai puțin pentru energia termică! Noul preț pentru o gigacaloriei este 220 de lei

Vasluienii vor plăti mai puțin pentru energia termică! Noul preț pentru o gigacaloriei este 220 de lei

Vasluienii care mai au apartamentele branșate la sistemul centralizat de încălzire vor plăti un preț mai mic pentru o gigacalorie (Gcal). Consiliul Local (CL) Vaslui a aprobat în luna noiembrie 2021 un preţ de producţie al energiei termice de 684,34 lei/Gcal, fără TVA, şi preţul de facturare la populaţie în valoare de 250 lei/Gcal, TVA inclus. Diferenţa dintre preţul de producţie şi preţul plătit de populaţie pentru energia termică este suportată din bugetul municipiului Vaslui.

Preţul de facturare al energiei termice la populaţie în valoare de 250 lei/Gcal, conţinea TVA -ul aplicabil la acea dată de 19%. Între timp, în vederea sprijinirii populaţiei în sezonul rece 2021 – 2022, s-a modificat TVA de la 19% la 5%, pentru perioda sezonului rece. Taxa modificată se aplică facturilor pentru energie termică din sezonul rece, începând cu data de 1 ianuarie 2022. Prin urmare, noul preţ de facturare al energiei termice la populaţie în sezonul rece va fi de 220,58 lei/Gcal, cu TVA de 5%.

SC Goscom Vaslui are calitatea de furnizor al serviciului de alimentare cu energie termică. Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat din municipiul Vaslui face parte din sfera serviciilor comunitare de utilităţi publice şi cuprinde totalitatea activităţilor privind producerea, distribuţia şi furnizarea energiei termice.

SC Goscom Vaslui a preluat din iarna 2019-2020 furnizarea de agent termic în sistemul de încălzire centralizat. Schimbarea de furnizor a avut loc după ce SC Termprod Vaslui a rămas fără licență de furnizare a serviciului public către populație. În iarna trecută mai erau legate la sistemul centralizat de încălzire trei blocuri, din Zona Industrială, Crucea Gării și CET, care aveau în total 116 beneficiari.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*