Conform studiului, pe suprafețele din plastic, timpii medii de supraviețuire ai tulpinii originale și ale variantelor Alpha, Beta, Gamma și Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore respectiv, 114,0 ore. Spre comparație, pentru Omicron, perioada medie este de 193,5 ore.

Pe mostrele de piele umană de la cadavre, timpul mediu de supraviețuire al virusului a fost de 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11 ore pentru Gamma, 16,8 ore pentru Delta și 21,1 ore pentru Omicron.

Pe pielea umană, toate variantele au fost complet inactive la 15 secunde de la expunerea la dezinfectanți pe bază de alcool. Prin urmare, cercetătorii recomandă ”ca practicile actuale de prevenire a infecțiilor (igiena mâinilor) să utilizeze dezinfectanți… așa cum a propus Organizația Mondială a Sănătății”.

Luna trecută, Universitatea din California a realizat un studiu pe 115 voluntari cu teste PCR pozitive, folosind atât probe din nas cât și din gât. Testele realizate cu probe prelevate din gât au identificat cu aproape 40% mai puține cazuri decât cele cu probe din nas. Un studiu separat din Spania a constatat, de asemenea, că testele efectuate cu mostre din nas au o mai mare acuratețe în depistarea infecțiilor, comparativ cu cele efectuate în gât.

Sursă: Reuters.