Home » National » Pfizer începe studiul clinic al unui vaccin specific împotriva variantei Omicron

Pfizer începe studiul clinic al unui vaccin specific împotriva variantei Omicron

Alianța Pfizer/BioNTech a început recrutarea pentru un studiu clinic care vizează testarea siguranța și răspunsul imun, pe adulți de până la 55 de ani, a vaccinului împotriva COVID-19 care vizează special varianta Omicron, au anunțat marți cele două laboratoare, potrivit AFP.

Chiar dacă dozele booster ale vaccinului original protejează împotriva formelor grave de boală generate de Omicron, Pfizer/BioNTech vrea să testeze acest nou vaccin, notează Le Figaro.

Președintele Pfizer, Albert Bourla, a declarat la începutul lunii ianuarie că gigantul farmaceutic ar putea fi pregătit să ceară autorizarea noului vaccin care vizează această variantă a coronavirusului, încă din luna martie.

Deși datele actuale arată că dozele booster ale vaccinului inițial protejează împotriva formelor severe date de Omicron, compania preferă să acționeze cu extremă prudență, a apreciat responsabilul cu vaccinurile de la Pfizer, Kathrin Jansen, citată în comunicat.

„Recunoaștem importanța faptului de a fi pregătiți în cazul în care această protecție se va diminua cu timpul și de a ajuta să facem față (variantei) Omicron și altor variante pe viitor”, a declarat aceasta.

Potrivit CEO-ului BioNTech, Ugur Sahin, protecția vaccinului inițial împotriva formelor ușoare și medii de COVID-19 pare să dispară mai rapid în fața Omicron.

„Acest studiu se desfășoară în cadrul abordării noastre științifice care își propune să dezvolte vaccinuri țintite împotriva variantelor, care reușesc să dezvolte niveluri similare de protecție împotriva Omicron, precum și pentru variantele apărute mai devreme, dar cu o durată mai lungă de protecție”, a declarat acesta.

Studiul clinic implică 1.420 de persoane cu vârste între 18 și 55 de ani.

Studiul nu include persoane peste 55 de ani deoarece scopul acestuia este de a evidenția răspunsul imun al participanților și nu de a aprecia eficacitatea vaccinului, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Pfizer.

Participanții la studiu sunt împărțiți în 3 grupuri:

  • primul îi include pe cei care au primit două doze de vaccin cu 90 până la 180 de zile înainte și care vor primi una sau două înjecții cu noul ser;
  • al doilea cuprinde persoane care au primit și doza a treia sau booster în aceeași perioadă și care vor primi fie o nouă doză din vaccinul inițial, fie o doză din vaccinul conceput împotriva Omicron;
  • al treilea este format din persoane nevaccinate anti-COVID și care vor primi trei doze din noul ser.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: