Home » Invatamant » Soluția salvatoare! Primarii județului Vaslui pariază în continuare pe proiectele europene

Soluția salvatoare! Primarii județului Vaslui pariază în continuare pe proiectele europene

Proiectele nerambursabile europene continuă să fie una din principalele surse de finanțare pentru comunele din județul Vaslui. Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, a spus că primarii trebuie să fie foarte atenți pentru a asigura cofinanțarea proiectelor pe care le au în implementare, fie că sunt din fonduri europene, din bugetul național sau din fonduri proprii.

„Toate proiectele necesită bani pentru diferite avize etc. Noi avem doar două proiecte prin PNDL și restul sunt proiecte europene. Fiecare primar vrea să facă ceva și de aceea sunt căutate toate sursele posibile de finanțare”, a spus Neculai Moraru.

Unul dintre proiectele europene care se derulează în comuna Fălciu vizează construcția și dotarea unui corp nou în cadrul Liceului Tehnologic „Dimitrie Cantemir”. Pentru alinierea unității de învățământ la standardele educaționale europene, se vor investi 5.128.229 de lei, din care finanțare nerambursabile prin POR 2014-2020 este de 4.529.655 lei. Durata estimată de realizare a proiectului este de 88 de luni, cu data finalizării la 31 decembrie 2022.

În cadrul proiectului se va construi un nou corp de clădire cu regim de înălțime  P+1E, destinat exclusiv invățământului tehnic și profesional. În prezent, cursurile de la liceu se desfășoară în două schimburi, din cauza insuficienței spațiilor de studiu. Nou corp va avea cinci săli de clasă, trei laboratoare, cabinet medical, spații administrative, grupuri sanitare, rampe de acces, centrală termică, sistem de iluminat performant, sistem de protecție împotriva incendiilor, o bibliotecă, spații auxiliare etc.

Proiectul investițional mai prevede achiziția de noi utilaje și dotări adecvate dezvoltării competențelor tehnice și profesionale: mașini de cusut electro-mecanice, mașini de surfilat, mașini de croit, mese și fiare de calcat, manechine etc.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: