Home » Administratie » Primarii vor avea un an greu! CJ Vaslui avertizează că fiecare leu trebuie gestionat cu mare atenție

Primarii vor avea un an greu! CJ Vaslui avertizează că fiecare leu trebuie gestionat cu mare atenție

de Dănuț CIOBANU 

UAT-urile din județul Vaslui vor avea nevoie în acest an de sume consistente pentru cofinanțarea proiectelor de investiții. Vasluiul are prin PNDL 2 în implementare nu mai puțin de 251 de proiecte, iar gestionarea fondurilor existente trebuie făcută cu mare atenție. Dacă s-ar repartiza toți banii de la înceutul acestui an, există riscul să după câteva luni primăriile să nu mai aibă bani pentru finalizarea investițiilor.

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Vaslui militează pentru repartizarea graduală a sumelor pentru echilibrarea bugetelor UAT-urilor. Cum la nivel național județul Vaslui ocupă locul al doilea în ceea ce privește numărul de proiecte implementat prin PNDL 2, în cursul acesui an va fi nevoie de fonduri consistente pentru cofinanțarea investițiilor. Tocmai de aceea, repartizarea într-o primă etapă a unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2022 doar pentru 21 de UAT-uri este văzută ca o măsură pozitivă.

„Este un an greu pentru UAT-uri. Să vedem care comunități au nevoie mai rapid de sume pentru echilibrare, pentru nevoile de la nivel local. Dacă dăm banii acum, riscăm ca la mijlocul anului să nu mai avem de unde da până la rectificarea bugetului național. Avem de cofinanțat multe proiecte și, tocmai de aceea, repartizarea trebuie făcută treptat în funcție de necesarul UAT-urilor”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

În total, județul Vaslui a avut declarate eligibile pentru finanțare prin PNDL 2 un număr de 251 de proiecte. Valoarea totală a proiectelor se ridică la suma de 860 milioane de lei. Din numărul total de investiții, CJ Vaslui derulează prin PNDL 2 un număr de 17 proiecte, care totalizează suma de 180 milioane de lei. Investițiile din cadrul programului vizează reabilitarea de drumuri județene și comunale, construirea de dispensare, dezvoltarea rețelelor de iluminat public, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, reabilitare școli, construirea de creșe și grădinițe.

CJ Vaslui își propune ca în acest an să finalizeze toate proiectele de investiții, finanțate pe programele naționale. Astfel, în prima jumătate a anului 2022 va fi recepționat proiectul de la Școala Profesională Specială „Sfânta Ecaterina” Huși, precum și proiectul de modernizare a drumului județean 241 C Dragomirești-Doagele. Tot în cursul anului acesta va fi recepționat și drumul județean 244 H Găgești-Dodești.

De asemenea, se lucrează în continuare la drumul județean pe direcția Pungești – Slobozia, unde au fost asfaltați patru kilometri și urmează să fie turnat asfalt pe încă șase kilometri. Tot la capitolul proiecte în lucru este și drumul județean 245 M Ciocani – Coroiești, 245 C  Băcani-Bogdănești, precum și alte tronsoane de drumuri pentru care există finanțare.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: