Home » National » OCDE a emis o listă de recomandări pentru România. Iată care sunt

OCDE a emis o listă de recomandări pentru România. Iată care sunt

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a realizat un tablou al principalelor probleme ale României și a lansat și o serie de recomandări, prin care egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei și creșterea vârstei de pensionare odată cu creșterea speranței de viață, creșterea impozitelor pe proprietate și renunțarea la cote reduse de impozitare, printre altele.

OCDE a lansat vineri un amplu raport referitor la România, prezentat de secretarul general al organizației, Mathias Cormann, în vizită la București. Reamintim că OCDE a invitat, marți, România, să înceapă negocierile pentru aderarea României la organizație.

Iată principalele probleme fiscale identificate de OCDE și recomandările adresate României:

  1. În ciuda unei redresări rapide, riscurile la adresa perspectivelor sunt mari, în special din cauza noului val al pandemiei.

Recomandare: Reactivați sprijinul fiscal în cazul în care situația economică se deteriorează, direcționând în același timp măsurile către cei mai vulnerabili și afectați.

  1. Deși datoria publică este încă scăzută, ea a crescut rapid, reducând spațiul fiscal și crescând riscurile de finanțare.

Recomandare: Stabilirea unui plan credibil de consolidare pe termen mediu și reducerea treptată a deficitului fiscal pentru a menține sustenabilitatea finanțelor publice, în cazul în care redresarea se dezvoltă conform așteptărilor.

  1. Capacitatea administrativă de absorbție a fondurilor UE a fost limitată în comparație cu colegii, după cum se reflectă în slaba implementare a proiectelor de investiții publice. Acest lucru ar putea afecta negativ absorbția fondurilor NextGeneration UE, care reprezintă cheia pentru sprijinirea redresării.

Recomandare: Asigurarea unei implementări eficace a planului NextGeneration UE prin consolidarea coordonării între părțile interesate și a mecanismelor de monitorizare.

  1. Presiunile inflaționiste și riscul ca așteptările inflaționiste să se deconecteze de ținta băncii centrale s-au accentuat. Banca centrală a început să majoreze rata dobânzii de politică.

Recomandare: Continuați să creșteți treptat rata dobânzii de politică, dacă este necesar, pentru a menține așteptările inflaționiste bine ancorate în intervalul țintă.

  1. Rata creditelor neperformante este probabil să crească după încheierea măsurilor de sprijin, deoarece unele firme sunt foarte îndatorate.

Recomandare: Consolidarea regimului de insolvență pentru a facilita restructurarea datoriilor, în special prin introducerea unor mecanisme extrajudiciare.

  1. Sistemul de pensii este deficitar, iar ratele de înlocuire sunt scăzute. Guvernul a început o revizuire a sistemului public de pensii pentru a restabili sustenabilitatea financiară în cadrul Planului de redresare și rezistență.

Recomandare: Creșterea stimulentelor de a lucra mai mult, în special prin armonizarea vârstei legale de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților și prin creșterea acesteia în funcție de creșterea speranței de viață. Revizuirea formulei de beneficii pentru a asigura sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii, prevenind în același timp sărăcia la bătrânețe.

  1. Veniturile fiscale sunt scăzute din cauza conformării slabe, ceea ce slăbește sustenabilitatea fiscală. Există, de asemenea, loc pentru a crește impozitele care denaturează mai puțin creșterea, în special impozitele pe proprietate, și pentru a lărgi baza de impozitare.

Recomandare: Continuarea modernizării și informatizării administrației fiscale pentru a îmbunătăți colectarea impozitelor, în special printr-o mai mare conformitate fiscală. Eliminați cotele de impozitare reduse ineficiente și dispozițiile fiscale speciale. Luați în considerare creșterea impozitelor recurente pe proprietăți imobiliare, scutirea în același timp a celor mai sărace gospodării.

 

sursă: economedia.ro

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: