Home » Agricultura » Subvenție pentru îngrășăminte! Fermierii vasluieni spun că nu pot face față scumpirilor

Subvenție pentru îngrășăminte! Fermierii vasluieni spun că nu pot face față scumpirilor

Ministerul Agriculturii lucrează la o schemă de ajutor de stat pentru plata unei subvenții la îngrășăminte. Inițiativa vine în contextul în care după scumpirea facturilor la energie se înregistrează o creștere constantă a prețurilor la îngrășăminte. Promisiunea pentru fermieri este că se încearcă rezolvarea problemei în acest an.

Reamintim că la finalul anului trecut, combinatul Azomureş a anunţat că opreşte temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică. Cum acest combinat este cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, fermierii avertizează că producția din anul 2022 va scădea semnificativ.

Florin Platon, fermier din județul Vaslui și vicepreședintele Asociației „Forța Fermierilor”, a spus că agricultura se va întoarce în urmă cu 30 de ani, în ceea ce privește cantitatea de îngrășăminte chimice administrată la hectar.

„Închiderea temporară a combinatului Azomureș înseamnă o diminuare cu 50% din necesarul de îngrășăminte. Nu vom avea îngrășămintele necesare. Dacă Ministerul Agriculturii nu se va implica în rezolvarea acestei probleme va fi un dezastru la nivel național. Lipsa de îngrășăminte va duce la sapă de lemn fermierii. E greșită închiderea acestei fabrici. Cu părere de rău vă spun că vom face agricultură de subzistență”, a spus Florin Platon.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: