Un sfert din banii românilor este destinat alimentelor
Mai mult de un sfert din veniturile unei familii din România este folosit pentru produse agroalimentare şi băuturi nonalcoolice. Este cea mai mare pondere din Uniunea Europeană, arată datele publicate de Eurostat, biroul european de statistică. Spre comparaţie, în Luxemburg, ţara cu cel mai mare PIB/capita din UE, mai puţin de 10% din bugetul unei familii merge către mâncare, conform „Ziarului Financiar”.
România a avut anul trecut un PIB de 240 de miliarde de euro, cel mai mare din istoria ei. PIB-ul creşte oricum, se dublează cam în 12-15 ani. Salariile cresc, au ajuns la 700 de euro, net/lună, în medie. Dar ponderea cheltuielilor unei familii cu mâncarea rămâne la cel mai ridicat nivel din UE. Deşi preţurile la produsele alimentare sunt la 60% din media UE.
Alături de România, în care o gospodărie cheltuieşte 26% din buget cu mâncarea, printre ţările în care cea mai mare cheltuială a unei familii este cea cu produse agroalimentare se mai află Lituania (22%), Estonia (22%) şi Croaţia (21%).
La polul opus se află Luxemburg, unde o familie cheltuieşte 9,5% din buget cu mâncarea şi Irlanda, cu 9,8%. Media europeană din acest punct de vedere este de aproape 15%.
În ţările cu care România se compară în mod tradiţional, cheltuiala unei familii cu mâncarea înseamnă: 21% în Bulgaria, 19% în Ungaria, 18% în Polonia şi 17% în Cehia.
Datele de la Statistică arată că venitul mediu al unei gospodării din România a ajuns la finalul lunii septembrie 2021 la 5.703 lei, în vreme ce cheltuielile au fost de 4.939 lei. Principalele destinaţii ale cheltuielilor au fost cheltuielile de consum, cu o pondere de 62%. O treime din cheltuieli au fost impozite şi contribuţii, în vreme ce cheltuielile pentru investiţii au însumat doar 3,4% din totalul cheltuielilor gospodăriilor în perioada menţionată. Din cheltuielile de consum, cea mai mare pondere o au produsele agroalimentare şi băuturile nonalcoolice, care înseamnă aproape o treime din totalul consumului unei gospodării româneşti. O pondere importantă în coşul de consum al unei gospodării româneşti o mai are partea de administrare şi întreţinere a locuinţei, facturi etc.