În anul 2022, valoarea punctului de pensie este de 1.586 lei, conform art. 86 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Potrivit datelor Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie. Astfel, în anul 2022, indemnizaţia de însoţitor este de 1.269 lei.
Anul trecut, în județul Vaslui erau înregistrate 7.807 pensii de invaliditate, dintr-un total de 91.180 pensii de asigurări sociale. În ceea ce privește gradele de invaliditate, 3.973 de pensii sunt în gradul III, 3.059 în gradul II și 775 în gradul I. Spre comparație, la finalul anului 2020, în județul Vaslui erau înregistrate 8.665 pensii de invaliditate.
Motivele care au condus la diminuarea constantă a beneficiarilor de pensii de invaliditate sunt multiple. În primul rând, o persoană bolnavă reușește foarte greu să se mai pensionaze, din cauza aplicării unor criterii medicale exigente în ceea ce privește stabilirea gradului de invaliditate. Pensionarea depinde de comisia de expertiză medicală care analizează diagnosticul unei persoane, gradul în care este afectată capacitate de muncă a solicitantului.
„Pentru a beneficia de pensie de invaliditate o persoană trebuie să se adreseze medicului specialist pentru întocmirea documentației în vederea încadrării în grad de invaliditate. Cu această documentație se prezintă la Cabinetul de Expertiză Medicală în vederea verificării condițiilor privind încadrarea în grad de invaliditate. Numai după emiterea unei decizii medicale de încadrare în gradul I, II sau III de invaliditate de către medicul expert, persoana va depune cererea de înscrierea la pensie de invaliditate”, a spus Loredana Enache, purtător de cuvânt al CJP Vaslui.
(Dănuț CIOBANU)