altex
National

Prețurile alimentelor la nivel global au continuat să crească în ianuarie și au rămas la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani

Credeați că seria de scumpiri ale alimentelor s-au terminat? Ei bine, nu. Potrivit raportului Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește modificările prețurilor internaționale ale produselor alimentare cele mai comercializate la nivel global, indicele prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 135,7 puncte luna trecută, față de 134,1 în decembrie.

Prețurile mai mari la alimente au contribuit la o creștere sporită a inflației, pe măsură ce economiile își revin din criza determinată de coronavirus, iar Națiunile Unite au avertizat că scumpirile pun în pericol populațiile mai sărace din țările care depind de importuri.

ndicele uleiurilor vegetale a crescut cu +4,2% în ianuarie față de decembrie, atingând un nivel record influențat de disponibilitățile reduse de export și de alte constrângeri din partea ofertei, în special lipsa forței de muncă și vremea nefavorabilă.

De asemenea, prețurile lactatelor au crescut cu +2,4% pentru a cincea lună consecutiv, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate de laptele praf degresat și unt. Și prețul cărnii a crescut în ianuarie, în timp ce zahărul a fost singurul care a înregistrat o scădere de -3,1% față de luna precedentă, datorită perspectivelor favorabile de producție ale marilor exportatori India și Thailanda.

Prețurilor cerealelor au crescut cu doar 0,1%, porumbul înregistrând o creștere de +3,8%, stimulat de îngrijorările legate de condițiile de secetă persistentă din America de Sud. În schimb, prețurile mondiale la grâu au scăzut cu -3,1% pe fondul recoltelor mari din Australia și Argentina.

Sursă: Reuters

test

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button