LocalSocial

Zecile de mii de euro trimise de vasluienii care lucrează în străinătate țin județul Vaslui pe linia de plutire

de Dănuț CIOBANU 

Banii trimiși acasă de persoanele care lucrează în străinătate ajută enorm economia județului Vaslui. Chiar dacă, în ultimii ani, sumele trimise familiilor din țară s-au diminuat, injecția de valută este extrem de necesară. De mare interes pentru județul nostru sunt și afacerile pe care aceste persoane le pot pune pe  picioare, după ce revin definitiv acasă. La fel ca și în anii trecuți, un număr mare de vasluieni aleg să se stabilească în țările Uniunii Europene.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că acești bani timiși din străinătate sunt mai mult decât necesari, sunt plusul de care are nevoie județul nostru, familiile care au rămas acasă.

„Chiar dacă se confruntă cu numersoase greutăți, aceste persoane fac o serie de investiții atât de necesare județului Vaslui. Aceia care pot să rămână acolo, să rămână și să producă bani și să îi aducă acasă. Atunci când neputința îi umple să vină acasă lângă părinții lor, lângă frații lor, lângă copiii lor și cu banii adunați să dezvolte afaceri. Eu cred că în țara noastră se poate  trăi mai bine decât în alte părți, iar cu aceste investiții vor contribui la dezvoltarea familiilor, satelor și chiar orașelor în care locuiesc”, a precizat Ionel Constantin.

Și în acest an, exodul populației din comunitățile locale continuă într-un număr foarte mare. Criza economică dublată de creșterea spectaculoasă a prețurilor la energie, gaze naturale și combustibil au încetinit serios relansarea economiei locale, iar fără locuri de muncă tot mai mulți vasluieni se decid să plece din țară. Grav este faptul că mulți tineri nu se mai întorc, lucru care ar trebui să alarmeze atât autoritățile locale, cât și Guvernul de la București.

„Tinerii sunt cu bagajele făcute, lucru care mă întristează. La noi este o zonă de unde, sincer, nu a fost o afluență foarte mare. Ne pare rău că pleacă tinerii și o parte nu se mai întorc. Aceasta este o problemă majoră și guvernanții ar trebui să se gândească și să găsească soluții. În zona noastră nu există oportunități pentru foarte multe locuri de muncă”, a spus Ioan Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești.

Și din comuna Cozmești sunt plecate în străinătate multe persoane, cele mai multe din satul Fâstâci, dar și din localitățile Bălești și Cozmești. Germania și Anglia sunt țările preferate de cei plecați, care lucrează cu precădere pe șantiere de construcții sau în abatoare.

„Oamenii au plecat de nevoie, pentru a-și întreține familiile mai bine decât o fac aici. Sperăm să nu mai plece atât  de mulți. Cred, totuși, că se va mai pleca până la îmbunătățirea situației și înființarea de locuri de muncă  în comunitățile noastre. La cei plecați se vede că se mai construiește o căsuță, se repară un gard. Ar vrea să plece mai mulți, dar plecă doar cei cu posibilități financiare”, a spus Sima Hristache, primarul comunei Cozmești.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button