Home » National » Marius Bodea (Senator USR): Susțin deschis aderarea Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei la UE

Marius Bodea (Senator USR): Susțin deschis aderarea Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei la UE

Aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, opțiune pe care toate cele trei țări au exprimat deschis de mulți ani, este firească în noul context mondial.

Susțin deschis, din calitatea mea de senator USR, includerea celor trei țări în comunitatea care le-ar menține pe drumul spre reformă, le-ar asigura bunăstarea pe care toți ne-o dorim și, în cele din urmă, le-ar proteja populația și teritoriul.

Republica Moldova a dovedit în ultimii aproape doi ani că s-a înscris ferm pe drumul reformelor, spre modernizare și spre Europa. Președintele Maia Sandu, guvernul Nataliei Gavriluță și parlamentarii care susțin guvernarea au făcut pași importanți împotriva corupției care a sărăcit, din păcate, țara, dar și înspre ruperea dependenței economice și politice față de Rusia.

Moldova colaborează deja strâns cu România și implicit cu Uniunea Europeană, iar Bucureștiul și Bruxelles-ul susțin deja Chișinăul politic și prin programe economice.

Ucraina a dovedit în ultima săptămână un eroism remarcabil. Dar ei rezistă, de fapt, de opt ani, de când o parte din teritoriul țării a fost rupt, abuziv, tot prin război, de către Rusia.

De opt ani, de la revoluția din Maidan, ucrainenii au arătat, cu prețul vieții efectiv, că vor să fie parte din comunitatea europeană, că înțeleg și aderă la valorile europene și că nu mai vor să fie parte dintr-un trecut autocratic și care generează doar sărăcie.

Lupta ucrainenilor nu este doar pentru pământul patriei lor, este pentru Europa. Și, da, putem spune fără teamă că exagerăm, sacrificiul lor de azi înseamnă un scut pentru întregul continent.

Opțiunea europeană a Georgiei este, de asemenea, exprimată de mulți ani, dar a fost blocată, brutal, tot printr-un război, în 2008, tot de către Rusia. Atunci, comunitatea internațională nu a știut să îi apere pe georgieni.

Azi, din fericire, a învățat să fie un apărător solid al tuturor celor care vor să trăiască liberi. Și a venit vremea ca UE să-și plătească datoria și față de acest popor puternic încercat, dar care aparține lumii moderne și pașnice pe care o putem construi doar împreună.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*