Home » National » Fără prea multe condiții, subsolurile orașelor din Kiev au devenit maternități unde se nasc bebeluși

Fără prea multe condiții, subsolurile orașelor din Kiev au devenit maternități unde se nasc bebeluși

Cândva erau doar niște subsoluri părăsite, acum sunt maternități în care se nasc vieți. În timp ce peste Kiev cad bombele rusești, în subsolurile maternităților din oraș, femeile aduc pe lume copii. Încearcă din răsputeri să-și domolească frica și anxietatea.

„Nu ar trebui să fiu stresată în situația mea, așa că încerc să mă calmez. Este groaznic ceea ce întâmplă. Trăim un adevărat iad. Nu mi-am imaginat niciodată că așa ceva s-ar putea întâmpla în secolul XXI, în capitala unei țări europene. Că oameni din țara vecină, pe care i-am considerat întotdeauna frații noștri, ne pot ataca așa”, spune o femeie însărcinată.

Pe timp de război, doar sănătatea bebelușului mai contează pentru femei

Nu sunt condiții prea bune, dar medicii fac tot ce le stă în putință pentru ca bebelușii și mamele să fie în siguranță. Pe jos sunt întinse saltele pentru gravide și femeile care abia au născut. În jur – bebeluși în pătuțurile lor sau în brațele părinților.

„Am văzut femei născând aici, în subsol. Erau pline de sânge, pentru că, de exemplu, aveau operație de cezariană și s-au declanșat alarmele. A fost nevoie să coboare, deși ar fi trebuit să stea întinse după operație. Este îngrozitor, o experiență îngrozitoare. Pe 24 februarie, la ora 5:00 dimineața, m-a trezit o rachetă. Am auzit explozia și femeile au început să plângă și să țipe. Începuse războiul. Nu-mi venea să cred”, povestește tânăra ucraineancă.

Femeile sunt recunoscătoare medicilor și asistentelor care le-au ajutat să nască în aceste condiții.

Dmitro Govseiev, directorul maternității: „Majoritatea celor din echipă nu au mai părăsit clădirea din 24 februarie. Aproximativ 70% din personal e aici permanent. Lucrăm în ture. Un travaliu durează în mod normal 10-15 ore. În acest timp, pot fi alerte de raiduri aeriene și femeile trebuie să meargă repede în adăpost”.

sursă: Digi24

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*