Home » Local » Tabăra de la Huși, pregătită pentru refugiații din Ucraina! Au fost montate 20 de corturi și 13 containere

Tabăra de la Huși, pregătită pentru refugiații din Ucraina! Au fost montate 20 de corturi și 13 containere

de Dănuț CIOBANU 

În județul Vaslui se lucrează din plin la amenajarea taberelor pentru refugiații din Ucraina. În parteneriat cu autoritățile locale, Inspectoratul pentru Situații de Urgență montează în municipiul Huși 20 de corturi, în timp ce municipalitatea aduce pentru această tabără 11 containere pentru cazare și două containere cu grupuri sanitare, băi, boilere etc. În perioada 24 februarie – 3 martie 2022 prin vama Albiţa au intrat în ţară aproximativ 13.500 cetăţeni ucrainieni.

Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a spus că sunt deja 100 de refugiați care vor fi cazați temporar în această tabără și urmează să se vadă care este fluxul de noi persoane care vin din Ucraina.

„Suntem foarte aproape de graniță și fluxul de persoane poate să fie tot mai mare. Nu avem nicio informație câți vor veni în continuare. Nu știm nicio dată când se va termina acest conflict. Împreună cu ISU am reușit să punem la dispoziție acest teren pentru instalarea unei tabere pentru refugiați”, a spus Ioan Ciupilan.

În zona municipiului Huși sunt refugiați de o săptămână, persoane care sunt obosite și vor să se odihnească câteva zile pentru a-și continua drumul spre alte state. De regulă, refugiații sunt organizați în grupuri, și se așteaptă toate persoanele din respectivul grup pentru a se continua drumul.

„Am pus la dispoziție locuri de cazare, încercăm să le acordăm la refugați și câte o masă caldă. Îi ajutăm cu pachete pe cei care pleacă mai departe, deoarece au nevoie de alimente. În ultimele seri au fost cazate în Huși peste 80 de persoane pentru care asigurăm masa. Vedem câți pleacă și câte locuri vom avea mei departe pentru ceilalți. Nimeni nu poate să spună un număr. Cred că toată țara e mobilizată  și toți încercăm să ne ordonăm cu numărul de locuri disponibile în vederea dirijării acestei populații acolo, pentru a se caza și odihni o perioadă după care își continuă drumul”, a mai spus Ioan Ciupilan.

În prezent, controlul de frontieră la intrarea în România prin PTF Albiţa se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare. Se lucrează la capacitatea maxima oferită de infrastructura punctului. A fost suplimentat numărul de poliţişti de frontieră care efectuează controlul documentelor, numărul arterelor de control pe sensul de intrare în ţară. La nivelul structurilor de poliţie de frontiera din judeţul Vaslui s-au constituit rezerve de personal pregătite să intervină dacă situaţia o va impune.

În perioada 24.02.2022 ora 08.00 – 03.03.2022 ora 08.00, prin PTF Albiţa, au intrat în ţară aproximativ 13.500 cetăţeni ucrainieni. Doar în ultimele 24 de ore, punctul nostru a fost tranzitat de aproximativ 8.000 persoane, dintre care 2.600 cetăţeni ucrainieni. Aceştia declară la intrarea în România că sunt în tranzit spre state din vestul Europei, unde membri de familie sau prieteni le vor oferi adăpost.

Există o colaborare foarte bună cu toate instituțiile responsabile, autoritati publice locale, IGI, ISU, Poliție și Jandarmerie, astfel încât să fie oferit suportul legal necesar persoanelor care se prezintă la granițele țării și solicită sprijinul autorităţilor. Aceeași cooperare strânsă funcționează și pentru prevenirea și contracararea faptelor care aduc atingere ordinii publice și siguranței cetățenilor.

În conformitate cu atribuțiile legale, Inspectoratul General al Politiei de Frontieră a dispus structurilor subordonate adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru întărirea controlului și supravegherea sporită la frontierele României.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*