Pe 14 martie se va da startul unei etape importante de colectare a datelor pentru Recensământul Populației și Locuințelor, și anume, autorecenzarea on-line a întregii populații a României. Timp de două luni, cetățenii sunt invitați să dea dovadă de spirit civic și să se autorecenzeze în condiții de siguranță de pe orice smartphone, tabletă electronică, laptop sau calculator sau, dacă nu dețin această aparatură sau abilitățile necesare, să apeleze la centrele de autorecenzare asistată deschise cu program prelungit în orice comună, oraș sau muncipiu din județul Vaslui prin grija primăriilor. În aceste puncte de lucru va exista un recenzor specializat care va ajuta persoanele aflate în dificultate să se autorecenzeze.
Ca și imagine generală, în următoarea perioadă, vom fi martorii unui recensământ cu totul aparte, deoarece al 13-lea recensământ din istoria României va fi complet informatizat, unul fără hârtie, Institutul Național de Statistică eliminând formularul clasic pe hârtie. În acest fel, statistica națională se adaptează la ce înseamnă populația României, adică una care are acces și știe să folosească divais-urile electronice și care va reuși să se autorecenzezeon-line în perioada 14 martie – 15 mai și o altă parte a populație care nu dispune de aparatura necesară sau nu are abilitățile necesare, iar pentru aceasta din urmă va exista perioada de culegere a datelor în teren 16 mai – 17 iulie, direct de la gospodării, prin intermediul recenzorilor, care vor colecta datele pe tablete electronice.
“Un recensământ reușit înseamnă un tablou clar al populației rezidente de pe teritoriul României și al locuințelor, adică un instrument extrem de important pentru instituțiile statului în creionarea strategiilor de dezvoltare durabilă de care Uniunea Europeană este extrem de interesată în ultimii ani, deoarece strategiile de dezvoltare durabilă, puse în practică, s-au dovedit a fi de un real succes în ridicarea standardului calității vieții cetățenilor Uniunii. Însă aceste strategii orbitează în jurul conceptului de populației rezidentă, adică a populației care își are reședința obișnuită într-o anumită zonă geografică. O imagine clară a populației care locuiește efectiv în România ne-ar deschide porțile spre o viață mai sănătoasă, crearea de locuri de muncă prin atragerea investițiilor și un mediu mai curat”, a declarat Teodor Iancu, directorul executiv al DJS Vaslui.
Cum ne autorecenzăm și ce beneficiu putem obține la final?
Respectarea și protecția datelor cu caracter personal pe care le transmite populația spre prelucrarea statistică reprezintă un principiu de bază al acestui important obiectiv național care este Recensământul Populației și Locuințelor. Legislația reglementează clar că informațiile obținute pe baza declarațiilor populației înregistrate la recensământ sau preluate din surse administrative nu pot fi utilizate pentru stabilirea unor drepturi și obligații pentru unitățile statistice la care se referă și nici nu pot servi ca probe în justiție. Totuși, cum se va desfășura punctual autorecenzarea?
Procedeul de autorecenzarea are mai mulți pași, primul dintre aceștia fiind preînregistrarea. Persoana care dorește să se autorecenzeze va accesa formularul de preînregistrare care va fi disponibil pe site-ul https://www.recensamantromania.ro Acesta este completat de o singură persoană din gospodărie, pentru toți membrii acesteia. Se vor cere completate următoarele informații: adresa de reședință (obișnuită) a gospodăriei; dacă se locuiește într-un spațiu colectiv (cămine studențești, de bătrâni, mănăstiri, hoteluri, moteluri, pensiuni turistice, internate școlare); CNP-urile tuturor membrilor gospodăriei și adresele lor de email (dacă există, iar dacă nu, va fi opțiunea de a selecta adresa de e-mail a persoanei care face preînregistrarea); adresele locuințelor secundare sau sezoniere neocupate pe care gospodăria respectivă le deține, pentru a se putea realiza autorecenzarea acestora de către proprietar; adresa de email a celui care efectuează preînregistrarea. După ce se trimit aceste informații, persoana care le-a completat va primi pe adresa de e-mail indicată un link către propriul chestionar sau către chestionarele celorlalți membri ai gospodăriei, dacă nu au fost completate adresele de e-mail ale acestora.
Următorul pas este cel efectiv de completare a chestionarului electronic de recensământ cu date despre locuință și despre persoane. Valabilitatea linkului primit va expira odată cu apăsarea butonului de finalizare a chestionarului electronic. Deci, până la apăsarea butonului se poate reveni ori de câte ori este nevoie pe acest link și relua procesul de autorecenzare. Timpul mediu de completare a unui chestionar este între 4-14 minute. După ce se finalizează și se trimite chestionarul, persoana va primi de la sistem un mesaj prin care este anunțat că a fost recepționat chestionarul și că acesta va intra într-un proces de validare, iar rezultatul acestuia va fi disponibil în maxim 7 zile, putând fi consultat pe adresa aceluiași site. Dacă certificatul este valid, adică dacă datele au fost corecte și complete, se eliberează un certificate de confirmare care va putea fi descărcat. Dacă chestionarul nu va fi valid, persoana va găsi pe site un mesaj prin care va fi atenționat să reia procesul de autorecenzare. Certificatul de confirmare ori mesajul prin care persoana este invitată să reia procesul de autorecenzare vor putea fi accesate numai după introducerea CNP-ului de către această persoană într-o secțiune specială, apăsând apoi un buton virtual.
Toate persoanele salariate care se autorecenzează online primesc drept beneficiu o zi liberă plătită de la angajator, fie că lucrează în mediul privat sau public. Pentru persoanele care nu se vor autorecenza și pentru locuințele rămase nerecenzate, urmează a doua etapă, la fel de importantă, care va avea loc în perioada 16 mai – 17 iulie 2022 când se va efectua colectarea datelor statistice în teren cu ajutorul recenzorilor. Aceștia vor colecta datele statistice prin intermediul chestionarelor electronice, care vor fi preîncărcate pe tablete electronice.
“Îndemn toți cetățenii județului Vaslui să acorde credit autorecenzării, pentru că digitalizarea acestui amplu proces statistic are mai multe beneficii, prin care, cel mai important este consolidarea sentimentului civic prin participarea la recensământ și cel al siguranței unei comunități care participă efectiv la cristalizarea informațiilor care vor sta la baza deciziilor de mâine”, a declarat directorul Teodor Iancu.