Home » National » Alertă InfoCons: Postul Mare al Paștelui cu multe E-uri. Pate de Post cu până la 13 aditivi alimentari (E-uri)

Alertă InfoCons: Postul Mare al Paștelui cu multe E-uri. Pate de Post cu până la 13 aditivi alimentari (E-uri)

Se apropie Postul Sfintelor Paști, cel mai mare post din an, întins pe o perioada de 40 de zile. Denumit și „Postul Mare”, această perioadă are o deosebită importanță și însemnătate pentru creștini.  În acest an, Sfintele Paști va fi sărbătorit la data de 24 aprilie, însă până atunci, consumatorii se vor îndrepta către produsele de post.

Având în vedere că pe parcursul celor 40 de zile, consumatorii  vor căuta alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post, InfoCons vine în sprijinul acestora cu  informații despre numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveninența ingredientului principal etc.

În acest context, InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip pastă vegetală, ce se regăsesc pe piața din România.  Cele 39 de produse ce au făcut obiectul studiului provin de la următorii producători și distribuitori – Află AICI care sunt producatorii si distribuitorii.

Informațiile care au reieșit în urma studiului pe produsele tip pasta vegetală, pot fi regăsite în cele ce urmează:

Din punctul de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală):

  • Broccoli 33% din compoziție
  • Boabe de soia 32 % din compoziție
  • Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție
  • Boabe de soia 32 % și măsline 2.1% din compoziție
  • Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție
  • Măsline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție
  • Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție
  • Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție
  • Semințe de in 2.5% din compoziție
  • Ceapă verde 2% din compoziție 

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post (pastă vegetală):

  • 61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), iar numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13:

Află AICI numărul de aditivi regăsiți în pateul de post.

Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiți frecvent în pateul de post (pastă vegetală) situația se prezintă astfel:

  • 58.97% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);
  • 43.59% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);
  • 30.77% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
  • 30.77% dintre produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu (E316).

Află AICI explicația aditivilor alimetari regasiti in pateul de post.

Valorea energetică din pateul de post:

  • Valoarea energetică este cuprinsa între 184 kcal și 319 kcal.

Cantitatea de grăsimi din pateul de post:

  • Cantitatea de grăsimi variază între 16g și 28.9g.

Cantitatea acizilor grasi saturați din pateul de post:

  • Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.7g și 3.3g.

Cantitatea de glucide din pateul de post:

  • Cantitatea de glucide se situează între 3.08g si 9.9g.

Procentajul produselor tip pate de post:

  • 46.15% din produsele analizate nu conțin fibre.

Cantitatea proteinelor din pateul de post:

  • 92.31% din produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteină se situează între 1.8g și 12g pentru produsele studiate.

Află AICI cantitatea de sare din pateul de post.

Cum poți afla toate informațiile de pe etichetele produselor într-o fracțiune de secundă?

Descarcă GRATUIT aplicația InfoCons și află numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare și numărul de calorii din produsele scanate. Dacă ești la cumpărături sau acasa, scanează eticheta produselor pe care vrei să le consumi, pentru a afla tot ce trebuie să știi despre produsele respective.

Aplicația InfocCons este disponibilă atât pentru IOS, cât și pentru ANDROID și Huawei, AICI

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*