Home » National » Cursurile online pot continua și după ridicarea stării de alertă

Cursurile online pot continua și după ridicarea stării de alertă

În conformitate cu prevederile articolului II, punctul 3 din Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 99/2021, instituțiile de învățământ superior pot desfășura activități didactice în format online atât pe perioada stării de alertă, cât și pe întreaga durată a anului universitar 2021-2022.
Astfel, în baza autonomiei universitare, fiecare instituție de învățământ superior își poate alege regimul de desfășurare a activităților didactice, pentru anul universitar 2021-2022 neexistând obligativitatea desfășurării în format fizic a procesului educațional după ridicarea stării de alertă, așa cum a afirmat astăzi Ministrul educației. Prevederea existentă la art. 40 din Legea 55/2020 este, astfel, o normă specială în vigoare aplicabilă în contextul actual.
În același timp, este de ordinul evidenței că o tranziție la învățământul fizic începând de mâine este pur imposibilă. Orice trecere de la mediul online la mediul fizic trebuie să presupună o perioadă de tranziție, în care studenții să aibă timp, de exemplu, să își caute cazare.
Mai mult decât atât, amintim faptul că o parte din spațiile de cazare ale universităților sunt ocupate, printr-un gest lăudabil de solidaritate, de studenți sau alte persoane refugiate din Ucraina.
Nu în ultimul rând, unele universități au anunțat, cu respectarea cadrului legal, că tot semestrul II se va desfășura în mod online. În acest sens, există studenți care au luat decizii în baza acestor anunțuri ale universităților, precum faptul că s-au angajat.
Astfel, deciziile trebuie luate descentralizat, de fiecare comunitate universitară, cu cântărirea avantajelor și dezavantajelor mediului online și ținând cont de anunțurile universităților, perioada rămasă până la finalizarea activității didactice, capacitatea de cazare, domeniul de studii șamd. Nicio decizie generică de a continua doar fizic sau doar online, cu atât mai puțin începând de mâine, nu este și nu poate fi productivă.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: