Home » Local » Pensii de mizerie! Peste 32.000 de pensionari vasluieni încasează indemnizația socială de 1.000 de lei

Pensii de mizerie! Peste 32.000 de pensionari vasluieni încasează indemnizația socială de 1.000 de lei

Majorarea de la data de 1 ianuarie 2022 a indemizației sociale de la valoarea de 800 lei la 1.000 de lei a condus la creștere exponențială a numărului de pensionari care încasează pensia minimă. Potrivit datelor Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, în luna decembrie 2021 în județul nostru erau 25.824 de beneficiari ai indemnizaţiei sociale pentru pensionari. În ianuarie 2022, în județul Vaslui erau înregistrați 32.535 beneficiari de indemnizație socială pentru pensionari. Practic, numărul pensionarilor vasluieni care primesc pensia minimă a crescut cu 6.693 de persoane.

În paralel cu această majorare, valoarea punctului de pensie a crescut de la 1.442 lei la 1.586 lei. Actul normativ aprobat de Guvern mai prevede că începând cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicați de Institutul Național de Statistică.

Situația financiară grea cu care se confruntă pensionarii se reflectă în numărul mare de cereri pentru împrumuturi, acordate de Casa Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Vaslui. Creditele acordate au o valoare între 1.000 și 5.000 de lei. Sunt și situații în care pensionarii cer credite de 15.000 de lei, dar astfel de credite sunt recuperate foarte greu și se acordă o mare atenție giranților în astfel de cazuri.

 „Noi ne uităm la giranți, pentru a fi siguri ca membrii noștri nu se înglodează în datorii. Este foarte greu de lucrat cu oamenii și, de ce să nu recunoaștem, este un oraș bătut de soartă. Copii au plecat în străinătate și lucrurile sunt foarte grele. Noi încercăm să îi ajutăm, caut soluții să îi ajut chiar de la mine. Nu există durere mai mare să fii la o vârstă și să nu ai ce îți trebuie, minimul necesar”, a spus Valentina Lupu, președintele CARP Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: